
Ceny są zróżnicowane
Od 45 do 50 zł kosztuje kilogram borówki amerykańskiej, która jest bardziej dostępna od czereśni. Można ją kupić na kilku straganach.
Ceny truskawek są bardziej zróżnicowane: za kilogram owoców importowanych z Grecji można zapłacić od 14 do 18 zł, a krajowych od 16 do 32 zł (w zależności od odmiany, wielkości oraz stanu owoców: tańsze są te, które nie są najświeższe).
Czytaj dalej

Wysokie ceny owoców i warzyw
Ceny na targowiskach spadają powoli, co ma związek m.in. z chłodną i deszczową aurą

Zmienne ceny warzyw
Zmieniają się także ceny krajowych warzyw. Jeszcze dwa tygodnie temu za polskiego kalafiora trzeba było zapłacić ponad 10 zł, teraz można go kupić za 7 zł, choć cena zależy m.in. od wielkości i stopnia świeżości. Od 4 do 7 zł trzeba zapłacić za kilogram szczawiu, a od 10 do 13 zł za pęczek szparagów. Ok. 10 zł kosztuje bakłażan, a ceny kilograma papryki wahają się od 14 do 16 zł. Zakup kilograma rabarbaru to wydatek rzędu 6-7 zł.
W sprzedaży jest także młoda włoszczyzna w cenie 5-6 zł za pęczek, tyle samo kosztuje też pęczek młodej marchwi. od 6 do 8 zł kosztuje kilogram pomidorów malinowych, natomiast małe pomidory na gałęzi można kupić za 15 zł za kilogram. Średnio 6 zł kosztuje kilogram krajowych ogórków, a tzw. kiszeniaków ok. 7 zł.
Czytaj dalej

Było taniej
W sprzedaży jest także młoda włoszczyzna w cenie 5-6 zł za pęczek, tyle samo kosztuje też pęczek młodej marchwi. od 6 do 8 zł kosztuje kilogram pomidorów malinowych, natomiast małe pomidory na gałęzi można kupić za 15 zł za kilogram. Średnio 6 zł kosztuje kilogram krajowych ogórków, a tzw. kiszeniaków ok. 7 zł.
Część kupujących zwraca uwagę na to, że przed rokiem ceny wielu produktów były niższe.
Czytaj dalej