Polski cukiernik zwyciężył w międzynarodowym konkursie. Przygotował najlepszą semlę

Damian Świderski
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Polski cukiernik Rafał Perz zwyciężył w międzynarodowym konkursie w Sztokholmie. Polak wygrał przygotowując najlepsze semle, czyli drożdżowe bułeczki z masą migdałową i bitą śmietaną. Polak, będący właścicielem trzech piekarnio-cukierni Pesso, pokonał 28 innych konkurentów.

Spis treści

Semla to typowy szwedzki przysmak
Semla to typowy szwedzki przysmak EAST NEWS

Polak przygotował najlepszą semlę w tym roku

Polski cukiernik Rafał Perz zwyciężył w konkursie na najlepszą semlę w stolicy Szwecji. Drożdżowe bułki z masą migdałową oraz z bitą śmietaną Polaka najbardziej przekonały tegoroczne jury konkursu, składające się z 26 członków i pracowników największego szwedzkiego portalu kulinarnego Thatsup.se. Semla Rafała Perza pokonała 28 konkurentów. Jury przyznawało za bułki oceny w skali od 1 do 5. Oceniali smak oraz wygląd. Semlę Polaka docenili za masę migdałową, konsystencję bitej śmietany oraz idealne proporcje składników.

Polak osiągnął sukces. Jaki jest jego tajemniczy składnik?

Perz, który mieszka w Szwecji od lat, wypowiedział się po wygranej dla gazety „Expressen”. Powiedział, że jego sukces to wykonanie semli z dodatkiem kardamonu.

To 50 procent sukcesu – wyznał.

Źródło:

Polska Agencja Prasowa
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl