1 z 14
Przewijaj galerię w dół
W sklepikach i na straganach roi się już od pysznych i...

Polskie warzywa i owoce. Które teraz kupować, bo są świeże i dobre?

W sklepikach i na straganach roi się już od pysznych i zdrowych polskich warzyw i owoców. Warto wybierać te sezonowe, bo po pierwsze zawierają wiele cennych mikro- i makroelementów, a po drugie prawdopodobnie hodowane były lokalnie, nie trzeba ich było przewozić z dalekich zakątków świata czy kraju. Takie owoce i warzywa mają w sobie zwykle mniej chemii.

Po co więc warto teraz sięgnąć, robiąc zakupy? Które warzywa i owoce są świeże, polskie i pyszne? Podpowiadamy na kolejnych slajdach - sprawdźcie, posługując się klawiszami strzałek, myszką lub gestami.

2 z 14
Miłośnicy szparagów muszą pilnować czasu, kiedy pojawiają...
fot. Karolina Misztal

Szparagi

Miłośnicy szparagów muszą pilnować czasu, kiedy pojawiają się one w sklepikach i na targowiskach. W tym roku pierwsze polskie szparagi można było dostać pod koniec kwietnia. Wówczas ich cena sięgała nawet prawie 20 zł za pęczek. Teraz, pojawia się ich więcej, więc i zapłacimy za nie mniej.

Uważa się, że szparagi mogą zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów, wspomagają także za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają. Ponadto są uznane za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków.

Zawierają kwas foliowy, witaminy C, E, batakaroten, asparaginę, minerały: wapń, potas, fosfor, sód oraz błonnik i inulinę.

Przejdź dalej strzałkami, klawiaturą lub gestami na monitorze.

3 z 14
Nazywa się ją "królową nowalijek". To smaczna bomba...
fot. Fot. Lukasz Kaczanowski/Polska Press

Rzodkiewka

Nazywa się ją "królową nowalijek". To smaczna bomba witaminowa, która powinna się znaleźć na każdym stole. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, K i beta karotenu. Zawiera także wiele minerałów: potasu, fosforu, żelaza, magnezu, cynku, wapnia.

Przejdź dalej strzałkami, klawiaturą lub gestami

4 z 14
Szczypiorek bardzo dobrze pobudza apetyt i usprawnia...
fot. Sylwia Penc / Polskapresse

Szczypiorek i cebula dymka

Szczypiorek bardzo dobrze pobudza apetyt i usprawnia trawienie. To bogactwo witamin K,C, A oraz folianów, które pozytywnie wpływają na układ trawienny. Jest także źródłem miedzi, żelaza i magnezu. W parze z cebulą dymką Pojawia się na straganach jako jedno z pierwszych wiosennych warzyw.

Cebula dymka, oprócz witamin podobnych do tych występujących w szczypiorku, ma w sobie także ważne minerały: cynk, fosfor, fluor, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń i żelazo.

Za jedzeniem cebuli dymki przemawia także fakt, że nie powoduje łzawienia oczu przy krojeniu, a także jest bardziej słodka, od zwykłej cebuli.

Przejdź dalej strzałkami, klawiaturą lub gestami na monitorze.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pierwsi wierni już w Watykanie. Inauguracja pontyfikatu papieża Leona XIV

Pierwsi wierni już w Watykanie. Inauguracja pontyfikatu papieża Leona XIV

Lewandowski kontra La Masia. Pomysł Flicka wbrew Polakowi

O TYM SIĘ MÓWI
Lewandowski kontra La Masia. Pomysł Flicka wbrew Polakowi

Polski transparent na fecie Barcelony. Oczarowany Lewandowski wrzucił zdjęcie

Polski transparent na fecie Barcelony. Oczarowany Lewandowski wrzucił zdjęcie

Zobacz również

Wsiadł do windy, która nagle...urwała się i runęła z trzeciego piętra. Cud, że żyje

NOWE FAKTY
Wsiadł do windy, która nagle...urwała się i runęła z trzeciego piętra. Cud, że żyje

Wypadek na DK 42 w Granicach. Bus uderzył w drzewo

Wypadek na DK 42 w Granicach. Bus uderzył w drzewo