1 z 14
Przewijaj galerię w dół
W sklepikach i na straganach roi się już od pysznych i...

Polskie warzywa i owoce. Które teraz kupować, bo są świeże i dobre?

W sklepikach i na straganach roi się już od pysznych i zdrowych polskich warzyw i owoców. Warto wybierać te sezonowe, bo po pierwsze zawierają wiele cennych mikro- i makroelementów, a po drugie prawdopodobnie hodowane były lokalnie, nie trzeba ich było przewozić z dalekich zakątków świata czy kraju. Takie owoce i warzywa mają w sobie zwykle mniej chemii.

Po co więc warto teraz sięgnąć, robiąc zakupy? Które warzywa i owoce są świeże, polskie i pyszne? Podpowiadamy na kolejnych slajdach - sprawdźcie, posługując się klawiszami strzałek, myszką lub gestami.

2 z 14
Miłośnicy szparagów muszą pilnować czasu, kiedy pojawiają...
fot. Karolina Misztal

Szparagi

Miłośnicy szparagów muszą pilnować czasu, kiedy pojawiają się one w sklepikach i na targowiskach. W tym roku pierwsze polskie szparagi można było dostać pod koniec kwietnia. Wówczas ich cena sięgała nawet prawie 20 zł za pęczek. Teraz, pojawia się ich więcej, więc i zapłacimy za nie mniej.

Uważa się, że szparagi mogą zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów, wspomagają także za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają. Ponadto są uznane za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków.

Zawierają kwas foliowy, witaminy C, E, batakaroten, asparaginę, minerały: wapń, potas, fosfor, sód oraz błonnik i inulinę.

Przejdź dalej strzałkami, klawiaturą lub gestami na monitorze.

3 z 14
Nazywa się ją "królową nowalijek". To smaczna bomba...
fot. Fot. Lukasz Kaczanowski/Polska Press

Rzodkiewka

Nazywa się ją "królową nowalijek". To smaczna bomba witaminowa, która powinna się znaleźć na każdym stole. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, K i beta karotenu. Zawiera także wiele minerałów: potasu, fosforu, żelaza, magnezu, cynku, wapnia.

Przejdź dalej strzałkami, klawiaturą lub gestami

4 z 14
Szczypiorek bardzo dobrze pobudza apetyt i usprawnia...
fot. Sylwia Penc / Polskapresse

Szczypiorek i cebula dymka

Szczypiorek bardzo dobrze pobudza apetyt i usprawnia trawienie. To bogactwo witamin K,C, A oraz folianów, które pozytywnie wpływają na układ trawienny. Jest także źródłem miedzi, żelaza i magnezu. W parze z cebulą dymką Pojawia się na straganach jako jedno z pierwszych wiosennych warzyw.

Cebula dymka, oprócz witamin podobnych do tych występujących w szczypiorku, ma w sobie także ważne minerały: cynk, fosfor, fluor, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń i żelazo.

Za jedzeniem cebuli dymki przemawia także fakt, że nie powoduje łzawienia oczu przy krojeniu, a także jest bardziej słodka, od zwykłej cebuli.

Przejdź dalej strzałkami, klawiaturą lub gestami na monitorze.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Oto nowa królowa Paryża. Drugi wielkoszlemowy tytuł w karierze

Oto nowa królowa Paryża. Drugi wielkoszlemowy tytuł w karierze

W jakim stanie jest mężczyzna, który w Krakowie zabarykadował się z bronią?

AKTUALIZACJA
W jakim stanie jest mężczyzna, który w Krakowie zabarykadował się z bronią?

Michał Wiśniewski po koncercie? Zero dystansu i spotkanie z fanami

Michał Wiśniewski po koncercie? Zero dystansu i spotkanie z fanami

Zobacz również

Wystartowały KultURalia! Tak w piątek bawili się studenci w Rzeszowie

Wystartowały KultURalia! Tak w piątek bawili się studenci w Rzeszowie

Polacy stanęli i patrzyli jak gra Mołdawia. Wymęczone zwycięstwo

Polacy stanęli i patrzyli jak gra Mołdawia. Wymęczone zwycięstwo