9 z 13
Jedzenie marchwi, także tej młodej dostępnej już teraz w...
fot. Fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska

Młoda marchew

Jedzenie marchwi, także tej młodej dostępnej już teraz w sprzedaży, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i chroni przed rozwojem nowotworów.

Jej właściwości znane były już w starożytnych Chinach. To skarbnica beta karotenu. Zawiera także alfa karoten, luteinę, prowitaminę A, wit. C, B6, E, K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Przejdź dalej strzałkami, klawiaturą lub gestami na monitorze.

10 z 13
Sezon na fasolkę szparagową wystartował w połowie maja. To...
fot. edyta hanszke / nowa trybuna opolska

Fasolka szparagowa

Sezon na fasolkę szparagową wystartował w połowie maja. To niezwykle wydajna i nieskomplikowana w uprawie roślina. Można ją także kupić na wielu targowiskach.

To niezastąpiony składnik różnorodnych diet. Zawiera dużą ilość kwasu foliowego (idealna dla kobiet w ciąży). Posiada sporo błonnika (dobra dla osób pragnących zrzucić kilka kilo). Jeść powinni ją także cukrzycy - jest małokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.

W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta i zielona. Obie mają podobne właściwości, ale zielona zawiera więcej ważnych dla zdrowia elementów.

W fasolce szparagowej występują witaminy A, E, C kwas foliowy, potas, fosfor, żelazo, beta karoten, a także przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Przejdź dalej strzałkami, klawiaturą lub gestami na monitorze.

11 z 13
Wiele osób każdego roku ze zniecierpliwieniem czeka na...
fot. Karolina Misztal

Botwinka

Wiele osób każdego roku ze zniecierpliwieniem czeka na pojawienie się w sprzedaży zdrowej, polskiej botwinki. Obecnie można ją spokojnie dostać.

Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Uważa się, że jej liście zawierają także substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu.

Zawiera witaminy A, K, D, E, C, z grupy B, kwas foliowy oraz minerały: żelazo (bardzo dużo), magnez, potas, fosfor, sód.

Przejdź dalej strzałkami, klawiaturą lub gestami na monitorze.

12 z 13
Późną wiosną w sprzedaży pojawiają się różne gatunki sałat:...
fot. Lukasz Zarzycki / Echo Dnia

Sałaty

Późną wiosną w sprzedaży pojawiają się różne gatunki sałat: rzymska, karbowana, lodowa, masłowa.

To warzywo cechuje się niską kalorycznością i wysoką wartością odżywczą. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy C i E, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza i wapnia.

Przejdź dalej strzałkami, klawiaturą lub gestami na monitorze.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Prezydent RP Andrzej Duda: Bezpieczeństwo Wybrzeża ma kluczowe znaczenie dla Polski

Prezydent RP Andrzej Duda: Bezpieczeństwo Wybrzeża ma kluczowe znaczenie dla Polski

Na archiwalnych zdjęciach ciężko rozpoznać, że to ona. Zobacz Kwaśniewską w młodości

Na archiwalnych zdjęciach ciężko rozpoznać, że to ona. Zobacz Kwaśniewską w młodości

Dramat na Odrze. Z rzeki wyłowiono 600 kg śniętych ryb

Dramat na Odrze. Z rzeki wyłowiono 600 kg śniętych ryb

Zobacz również

Niepełnoletni też głosowali w wyborach!

Niepełnoletni też głosowali w wyborach!

Będzie ponowny proces w sprawie śmierci Ewy Tylman. Znamy termin

Będzie ponowny proces w sprawie śmierci Ewy Tylman. Znamy termin