
Fiołki
Te fioletowe, drobne kwiatki będą ozdobą każdego ogrodu. Z nich również można zrobić olejek eteryczny lub dodawać do różnych dań. Idealne do dekorowania deserów. Mają kwiatowy, słodkawy posmak. Zjedzone w dużych ilościach mogą mieć łagodny efekt przeczyszczający.

Kwiaty cukinii
To prawdziwy rarytas i wielu smakoszy, podobnie jak w przypadku szparagów, czeka na nie przez cały rok, aby nacieszyć się krótkim sezonem na ten przysmak. Można je nadziewać, smażyć, dekorować nimi potrawy. Mają delikatny smak. Pamiętaj, aby dokładnie umyć je przed gotowaniem, ponieważ w środku mogą ukrywać się robaki.

Kwiaty kolendry
Kolendrę albo się kocha, albo nienawidzi. Ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, który ciężko pomylić z czymś innym. To samo dotyczy kwiatów tego zioła, mają intensywny posmak kolendry. Kwiaty można używać w ten sam sposób, co liści.

Nasturcja
Podobnie jak bratki, ma różne kolory i jest jednym z najbardziej popularnych jadalnych kwiatów. Można ją wykorzystać w sałatkach zamiast rukoli, są świetne do omletów, czy też twarożku ze szczypiorkiem. Nasturcja ma dosyć ostry, wyrazisty, pieprzny smak, przypomina trochę rukiew wodną.