
Kwiaty mięty
Nie tylko liście, ale również kwiaty tego zioła są pyszne. Będą idealne do herbaty, różnych dań, nawet deserów na bazie gorzkiej czekolady. Kwiaty mają łagodniejszy smak niż listki.

Róża
Jest uznawana za jeden z najpiękniejszych kwiatów na świecie, ma wiele gatunków, a jej płatki są jadalne. Można je dodać do herbaty, zrobić przetwory, ugotować wiele ciekawych dań, latem sprawdzą się domowe lody różane. Smak róży różni się w zależności od gatunku i innych czynników, przed zerwaniem warto kwiat powąchać. Jeśli podoba nam się zapach, spodoba nam się również smak. Im ciemniejszy kolor, tym ostrzejszy smak, najjaśniejsze płatki są najbardziej gorzkie.

Malwy
Są piękną ozdobą talerza, są łagodnym dodatkiem do sałatek, można jeść również nasiona malwy. Kwiaty mają bardzo delikatny, słodkawy, ledwo wyczuwalny smak, najlepsze są z ogródka, te z pobocza drogi mogą być pryskane.

Piwonie
Być może nie smakują tak wspaniale, jak wyglądają, ale są idealnym dodatkiem do lemoniady lub jako ozdoba ciast. Płatki są lekko słodkie, owocowe.