Jeśli mieszkasz w pobliżu ruchliwej ulicy, kwiaty mogą być nasycone spalinami z samochodów (to samo dotyczy wszystkich roślin, również jadalnych chwastów).
Najlepiej jest wybierać rośliny, które rosną jak najdalej od wszelkich zanieczyszczeń – co niestety, w obecnych czasach, wciąż nie jest gwarancją, że są wolne od jakichkolwiek toksyn. Umyj dokładnie swoje kolorowe zbiory i unikaj pręcików, słupków i działek kielicha, zostaw jedynie płatki. Dodaj do potrawy kilka płatków, nie kilka garści.
Kwiaty możesz zebrać wcześniej i przechowywać w lodówce. Wystarczy umieścić je w hermetycznie zamykanym pojemniku, na wilgotnym ręczniku papierowym, dzięki czemu nie zwiędną i zachowają świeżość.
Te kwiaty z ogrodu możesz zjeść
- Jedzenie kwiatów ma kilka zasad. Po pierwsze, trzeba wiedzieć, które kwiaty są jadalne. Po drugie, zbierać je w sprawdzonych miejscach. Kwiaty z kwiaciarni lub te zerwane przy drodze lub w parku są zazwyczaj pryskane i sztucznie nawożone. W tym przypadku stawiamy na naturę i zrywamy kwiaty z przydomowych ogródków lub łąk – podaje Cerfarm24.
Przede wszystkim nie jemy niczego, jeśli nie mamy absolutnej pewności, że dobrze to zidentyfikowaliśmy, zwłaszcza że niektóre kwiaty są do siebie podobne, a tylko część z nich jest jadalna, inne mogą wywołać reakcję alergiczną, lub niestrawność.
To, że kwiat rośliny jest jadalny, nie oznacza, że reszta rośliny też. Jak wykorzystać takie jadalne kwiaty? Zazwyczaj dekorujemy dania płatkami kwiatów, ale jest więcej sposobów na ich wykorzystanie. Niektóre można dodać do ręcznie robionego makaronu, domowych lodów, marynowania, wzbogacania napojów i koktajli.
Pamiętaj:
- jedz tylko te kwiaty, co do których masz pewność, że są jadalne;
- najlepiej posadź je w ogródku i zjedz kwiaty, które hodujesz samodzielnie;
- nie jedz kwiatów rosnących przy drogach i w publicznych parkach;
- jedz tylko płatki, usuń słupki i pręciki.