9 z 10
Pierniczki zaparzane...
fot. pixabay

Pierniczki zaparzane

Składniki:

50 dag mąki, 15 dag cukru, 12 dag miodu, 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, łyżeczka sody oczyszczonej z odrobiną octu, łyżeczka przyprawy korzennej do pierników, szczypta soli


Sposób przygotowania:

5 dag cukru podgrzewamy w rondelku, aż zbrązowieje, dodajemy miód, resztę cukru i przyprawy do pierników, wlewamy mleko i zagotowujemy. Wysypujemy na stolnicę mąkę wymieszaną z odrobiną soli i rozpuszczoną w odrobinie octu sodą oczyszczoną. Robimy w mące dołek i wlewamy gorącą masę miodową. Całość mieszamy drewnianą łyżką i pozostawiamy do przestudzenia. Dodajemy rozkłócone jajka, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto, przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i różnymi foremkami wykrawamy pierniczki. Pieczemy je około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. C.

Po upieczeniu i ostygnięciu możemy oblać dowolną polewą i posypać posiekanymi orzechami.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Nowe centrum logistyczne zapewni 600 miejsc pracy

Nowe centrum logistyczne zapewni 600 miejsc pracy

Polecamy

Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

O TYM SIĘ MÓWI
Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

Szarpanina w Chojnicach podczas wiecu wyborczego Karola Nawrockiego

Szarpanina w Chojnicach podczas wiecu wyborczego Karola Nawrockiego

Wielkie nawałnice nad Małopolską. Burze, gradobicie, podtopienia i pożary od piorunów

AKTUALIZACJA
Wielkie nawałnice nad Małopolską. Burze, gradobicie, podtopienia i pożary od piorunów