9 z 10
Pierniczki zaparzane...
fot. pixabay

Pierniczki zaparzane

Składniki:

50 dag mąki, 15 dag cukru, 12 dag miodu, 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, łyżeczka sody oczyszczonej z odrobiną octu, łyżeczka przyprawy korzennej do pierników, szczypta soli


Sposób przygotowania:

5 dag cukru podgrzewamy w rondelku, aż zbrązowieje, dodajemy miód, resztę cukru i przyprawy do pierników, wlewamy mleko i zagotowujemy. Wysypujemy na stolnicę mąkę wymieszaną z odrobiną soli i rozpuszczoną w odrobinie octu sodą oczyszczoną. Robimy w mące dołek i wlewamy gorącą masę miodową. Całość mieszamy drewnianą łyżką i pozostawiamy do przestudzenia. Dodajemy rozkłócone jajka, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto, przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i różnymi foremkami wykrawamy pierniczki. Pieczemy je około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. C.

Po upieczeniu i ostygnięciu możemy oblać dowolną polewą i posypać posiekanymi orzechami.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Burze i nawałnice w Małopolsce. Za nami niespokojna noc. Jaka prognoza na dziś?

AKTUALIZACJA
Burze i nawałnice w Małopolsce. Za nami niespokojna noc. Jaka prognoza na dziś?

Najpiękniejsze i najbardziej niebezpieczne plaże świata. Turyści ich unikają

Najpiękniejsze i najbardziej niebezpieczne plaże świata. Turyści ich unikają

Polecamy

Gwałtowne burze w województwie śląskim. Zerwane dachy, podtopienia i powalone drzewa

NOWE FAKTY
Gwałtowne burze w województwie śląskim. Zerwane dachy, podtopienia i powalone drzewa

Strzelanina na parkingu. Policjant ranny po próbie zatrzymania złodzieja WIDEO

AKTUALIZACJA
Strzelanina na parkingu. Policjant ranny po próbie zatrzymania złodzieja WIDEO

Świątek traci koronę królowej Paryża. Sabalenka nie zostawiła złudzeń. Iga rozbita

Świątek traci koronę królowej Paryża. Sabalenka nie zostawiła złudzeń. Iga rozbita