
Pierniczki zaparzane
Składniki:
50 dag mąki, 15 dag cukru, 12 dag miodu, 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, łyżeczka sody oczyszczonej z odrobiną octu, łyżeczka przyprawy korzennej do pierników, szczypta soli
Sposób przygotowania:
5 dag cukru podgrzewamy w rondelku, aż zbrązowieje, dodajemy miód, resztę cukru i przyprawy do pierników, wlewamy mleko i zagotowujemy. Wysypujemy na stolnicę mąkę wymieszaną z odrobiną soli i rozpuszczoną w odrobinie octu sodą oczyszczoną. Robimy w mące dołek i wlewamy gorącą masę miodową. Całość mieszamy drewnianą łyżką i pozostawiamy do przestudzenia. Dodajemy rozkłócone jajka, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto, przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i różnymi foremkami wykrawamy pierniczki. Pieczemy je około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. C.
Po upieczeniu i ostygnięciu możemy oblać dowolną polewą i posypać posiekanymi orzechami.