
Piernik bez miodu
Składniki:
45 dag maki, 45 dag cukru, 2 łyżki wody, 5 dag masła, szklanka śmietany 18%, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników, łyżeczka sody oczyszczonej w odrobinie octu, 5 dag orzechów, 3 dag smażonej skórki pomarańczowej, szczypta soli
Sposób przygotowania:
Z 2 łyżeczek cukru robimy karmel i rozpuszczamy go w 2 łyżkach wody. Do rozkłóconych jajek dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Rozpuszczamy masło. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, cukrem, sodą rozpuszczoną w odrobinie octu, przyprawą korzenną, stopionym masłem oraz masą jajeczno-śmietanową. Na koniec dodajemy karmel i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy bakalie. Przekładamy ciasto do formy i wyrównujemy je zwilżoną wodą ręką.
Piernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez mniej więcej godzinę. Patyczkiem sprawdzamy, czy jest upieczone. Piernik dekorujemy według uznania.

Pierniczki drobne, proste w przygotowaniu
Składniki:
kilogram mąki, szklanka cukru, 4 jajka, 0,5 szklanki śmietany, 2 łyżki przyprawy do pierników, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki amoniaku (węglan amonu), 2 łyżki masła lub margaryny, szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, do miski wbijamy jajka, dodajemy miód, cukier, śmietanę, kakao, przyprawy oraz amoniak rozpuszczony w 3 łyżkach zimnej wody. Drewniana łyżką zarabiamy ciasto, stopniowo dodając mąkę. Gdy składniki się połączą, zagniatamy ciasto rękami (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta kluskowego). Wyrabiamy je bardzo starannie do czasu, aż zacznie odstawać od ręki. Z przygotowanego ciasta możemy od razu formować pierniczki, ale lepiej pozostawić je w lodówce na 24 godziny. Z rozwałkowanego ciasta (na grubość około pół centymetra) wykrawamy foremkami pierniczki o różnych kształtach. Układamy pierniczki na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. Zdejmujemy gorące z blach łopatką.
Upieczone pierniczki ozdabiamy lukrem.

Pierniczki „trzydniowe”
Składniki:
kilogram mąki, 20 dag miodu, 20 dag cukru, 3-4 jajka, 4 łyżki masła, łyżka przypraw do pierników, 2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu) lub sody oczyszczonej z odrobiną octu, mleko (jeżeli będzie konieczne), 2 łyżki masła lub margaryny, szczypta soli
Sposób przygotowania:
Miód rozgrzewamy, a gdy się zagotuje, dodajemy cukier i przyprawę do pierników. Gotujemy przez około 10 minut, lekko przestudzony wlewamy do naczynia z mąką i odstawiamy, by ostygł. Dodajemy jajka, stopione lub miękkie masło, rozprowadzony 5 łyżkami zimnej wody amoniak (lub sodę oczyszczoną). Zarabiamy ciasto łyżką, a następnie wyrabiamy (ręką lub robotem elektrycznym). Ciasto powinno uzyskać konsystencję ciasta kluskowego. Gdyby było zbyt twarde, należy dodać nieco mleka. Ze starannie wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i pozostawiamy na 3-4 dni w chłodnym miejscu. Z rozwałkowanego (na grubość około 4 milimetrów) ciasta wykrawamy foremką ciastka. Pieczemy je około 10-15 minut w temperaturze 140 st. C. Przechowujemy w słojach lub puszkach. Smacznego!

Pierniczki całuski
Składniki:
3 szklanki mąki, 3/4 szklanki miodu, szklanka cukru, 4 łyżki oleju, 3 jajka, łyżka przyprawy do pierników, łyżeczka skórki otartej z cytryny, łyżeczka amoniaku (węglan amonu) lub sody oczyszczonej z odrobiną octu, mleko (jeżeli będzie konieczne), szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy miód z cukrem, dodajemy przyprawę do pierników i chwilę utrzymujemy w stanie wrzenia. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i wlewamy do niej gorący miód, następnie dodajemy olej i drewnianą łyżką starannie zarabiamy ciasto. Pozostawiamy do przestygnięcia. Gdy składniki przestygną, dodajemy jajka. Znowu zarabiamy ciasto drewnianą łyżką, a następnie dodajemy amoniak wymieszany z 4 łyżkami zimnej wody lub sodę (amoniak i sodę należy dodawać do zupełnie zimnego ciasta). Zagniatamy ciasto ręką, przykrywamy miseczką i pozostawiamy na około pół godziny. Następnie wałkujemy i wykrawamy drobne pierniczki. Pieczemy je około 10-15 minut w temperaturze 140 st. Celsjusza. Gorące zdejmujemy z blachy. Upieczone pierniczki ozdabiamy lukrem cytrynowym.