
Na kolejnych zdjęcia znajdziesz ciekawe przepisy na świąteczne pierniki

Piernik z Krynicy: łatwy do przygotowania
Składniki:
125 g masła, szklanka mleka, 1/4 kg miodu, przyprawa do pierników, karmel zrobiony ze szklanki cukru (wsypać cukier do suchego garnka i poczekać, aż się rozpuści i zbrązowieje), 2 szklanki mąki, 2 jajka, łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w odrobinie octu, bakalie, szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do karmelu przygotowanego ze szklanki cukru dodajemy masło, mleko, miód, przyprawy i gotujemy około 5-10 minut. Do gorącej masy wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie, by nie pozostały grudki. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy jajka, sodę, szczyptę soli oraz bakalie. Całość wyrabiamy na gładką masę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy keksowej, pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Nietypowy ucierany piernik na drożdżach
Składniki:
5 szklanek mąki pszennej, 1,5 szklanki miodu, szklanka cukru, 10 dag drożdży, 0,5 szklanki piwa, 2 łyżki masła, 4 jajka, przyprawa do pierników, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 5 dag pokrojonych fig lub daktyli, szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z solą. Miód gotujemy w rondelku, gdy zawrze, dodajemy cukier i gotujemy 2 minuty, utrzymując w stanie lekkiego wrzenia, odstawiamy do ostudzenia. Rozkruszone drożdże mieszamy z piwem. Ostudzony miód z cukrem przelewamy do miski i ucieramy, dodając po jednym jajku. Gdy masa jest jednolita, dodajemy stopniowo mąkę (cały czas ucierając). Gdy mąka zostanie dodana, wlewamy podrośnięte drożdże i ponownie ucieramy do uzyskania jednolitej, lśniącej masy. Dodajemy przyprawy do pierników, bakalie i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki i pozostawiamy w cieple, żeby trochę podrosło. Pieczemy najpierw w temp. 140 st. C, a kiedy ciasto wypełni foremkę, zwiększamy temperaturę do 180 st. i pieczemy około 50 min. Ciasto pozostawiamy w foremkach do wystudzenia. Smacznego!

Piernik najłatwiejszy, może upiec nawet kuchenny nowicjusz
Składniki:
50 dag mąki krupczatki, 20 dag płynnego miodu, 25 dag cukru, 2 jajka, opakowanie przyprawy do pierników, łyżeczka cynamonu, 2 łyżki rozpuszczonego masła lub margaryny, łyżeczka sody oczyszczonej z odrobiną octu, ulubione bakalie (rodzynki , orzechy włoskie, figi itp.), szczypta soli, tłuszcz i mąka do przygotowania formy
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, jajka ubijamy na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, miód, przyprawy, sodę, letnie rozpuszczone masło lub margarynę, a także bakalie. Całość wyrobić na jednolitą, gładką masę. Do foremek nakładamy ciasto i wyrównujemy je, a następnie odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza (piekarnika nie wolno otwierać przez pół godziny). Ciasto powinno się piec około 45-50 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy jest gotowe. Piernik pozostawiamy w foremkach do wystudzenia, następnie wyjmujemy je, zawijamy w folię i tak pozostawiamy przez trzy dni.