
Jadalne insekty alternatywą na przyszłość
Owady stanowią znaczną grupę organizmów żyjących na świecie, mogą więc być alternatywą dla tradycyjnego żywienia. W krajach tropikalnych od lat stanowią główne posiłki, teraz przekonuje się do nich Europa.

Jadalne owady w Europie
Na unijną listę „nowej żywności” wpisane są cztery owady w formie sproszkowanej: mącznik młynarek (larwy), szarańcza wędrowna, świerszcz domowy oraz pleśniakowiec lśniący (larwy).

Świerszcz domowy
W styczniu sproszkowane świerszcze domowe stały się segmentem przemysłu spożywczego. Na liście produktów dopuszczonych do obrotu przez Unię Europejską znalazły się m.in. wieloziarniste chleby i bułki, batony zbożowe oraz suche mieszanki do wypieków.

Pleśniakowiec lśniący
Larwy pleśniakowca lśniącego mogą być wypuszczane na rynek w formie mrożonej, suszonej, sproszkowane. Ta ostatnia może być wykorzystana przy produkcji np. makaronu. Istotne jest to, że na etykietach musi być zamieszczona informacja o tym, że produktu nie powinny spożywać osoby poniżej 18. roku życia i może powodować alergie.