
Mącznik młynarek
Larwy mącznika młynarka jako pierwsze trafiły do unijnego katalogu. Suszone żółte robaki można spożywać w całości lub też w formie proszku pod makaron lub ciastka. Co ciekawe, insekta można spotkać samoistnie w składach mąki lub zboża.

Szarańcza wędrowna
Od lat szarańcze są masowo spożywane m.in. w Azji. Gatunek szarańczy wędrownej widnieje na unijnej liście. Może być sprzedawana w postaci mrożonej, suszonej lub sproszkowanej. W przypadku formy mrożonej lub suszonej musi mieć usunięte nogi i skrzydełka.

Na innych kontynentach robaki to podstawa żywienia
Smażone, gotowane, suszone – dla wielu regionów owady stanowią prawdziwy rarytas. W Azji lubują się w konikach polnych i jedwabnikach, w krajach tropikalnych chętnie sięga się też po mrówki, pszczoły, a nawet muchy.