

Śmietana
Pasteryzowaną śmietanę po otwarciu nie powinniśmy przechowywać dłużej niż 2 dni. Śmietanę sterylizowaną można przechowywać do 3 dni, podobnie śmietankę do kawy. Im większa zawartość tłuszczu, tym produkt szybciej się zepsuje.

Drób
Świeży drób - kurczaka lub indyka, nie powinno się przechowywać dłużej niż 2 dni. Dotyczy to również mięsa marynowanego. W zamrażarce całego kurczaka możemy przechowywać przez rok, a piersi, udka, skrzydełka - do 9 miesięcy. Resztki z drobiu (pieczone, smażone, gotowane) możemy trzymać w lodówce przez 4 dni. W zamrażarce przechowujemy je do pół roku. Nuggetsy z kurczaka w lodówce poleżą 3 dni, a zamrożone - 3 miesiące.

Pizza
Surowe ciasto oraz gotową pizzę przechowujemy według zaleceń na opakowaniu. Pyszne resztki pizzy z imprezy nie zepsują się w ldoówce przez 3-4 dni.