
- 0,5 kg mrożonych truskawek lub bananów
- cukier
- cytryna
- biała czekolada
- śmietana kremówka
- syrop balonowy
- strzelający cukier
- czerwony barwnik spożywczy
---->

Wyciśnij sok z jednej cytryny. wlej do garnka i dodaj pół szklanki cukru. Wszystko podgrzej na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści.
Potem zblenduj truskawki lub banany i dodaj do owoców sok z cukrem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany sorbet wlej do foremek, umieść patyczki i włóż do zamrażarki na całą noc.
---->

Do garnka wlej mały kubek śmietany kremówki i dodaj pół tabliczki białej czekolady. Na wolnym ogniu rozgrzej składniki, by powstała jednolita konsystencja.
Potem dodaj syrop balonowy oraz nieco barwnika. Wszystko razem wymieszaj.
Gdy tak przygotowana polewa ostygnie, dodaj strzelający cukier i ponownie wymieszaj.
----->

Polewę wlej do wysokiej szklanki. Wyciągnij foremki z sorbetem i zamocz na moment w ciepłej wodzie. Zamocz sorbet do połowy w przygotowanej polewie. Następnie tak przygotowane lody ponownie wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
Gotowe!