
Takie błędy popełniamy najczęściej podczas suszenia grzybów
Suszenie jest metodą konserwowania żywności, dzięki której produkty na dłużej zachowują świeżość, smak oraz wartości odżywcze. Prawidłowo suszone grzyby utrzymują swój aromat nawet przez 2 lata!
Wiele osób popełnia błędy przy suszeniu grzybów, przez które suszone grzyby które tracą swój aromat, smak a także szybciej pleśnieją. W nieprawidłowo suszonych i źle przechowywanych grzybach często też wylęgają się mole spożywcze!
Jest wiele błędów, które można popełnić podczas suszenia grzybów. Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Zobacz je teraz na kolejnych slajdach >>>>>

Do suszenia nadają się grzyby zdrowe, zebrane w koszyku wiklinowym, ewentualnie w wiaderku albo torbie z tkaniny. W foliowej torebce zaparzają się i szybko psują

Zebrane czy kupione grzyby przed suszeniem należy dokładnie przejrzeć. Te ze śladami szkodników czy zgnilizny lepiej odrzucić. Do suszenia nadają się wyłącznie zdrowe grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.

CZY MYĆ GRZYBY PRZED SUSZENIEM?
Grzyby trzeba oczyścić możliwie jak najdokładniej - pędzlem, miotełką albo delikatnie zwilżoną szmatką. Jak grzyby oczyścimy, tak będziemy je później jeść.
WAŻNE! Nie myje się grzybów przed suszeniem! Zbiorą niepotrzebnie więcej wilgoci, której w procesie suszenia chcemy się pozbyć.