
JAK KROIĆ GRZYBY DO SUSZENIA?
Jak kroić grzyby do suszenia? Reguła jest taka, że im grubsze będą plastry, tym dłużej grzyb będzie wysychał. Plasterki nie mogą być też jednak zbyt cienkie - grzyby wysychając zmniejszają objętość, więc zbyt cienkie będą się łamać i kruszyć.
Przyjmuje się, że grzyby do suszenia najlepiej kroić w plasterki grubości ok. 4-5 mm.

Grzyby po ususzeniu najdłużej utrzymają swoje walory - aż do dwóch lat - jeśli będą szczelnie zamknięte. Suche grzyby najlepiej przełożyć do metalowej puszki lub słoika i szczelnie zakręcić. Grzyby po suszeniu należy wystudzić - to ważne, ponieważ jeśli zamkniemy w słoiku ciepłe grzyby, zaparują a potem zawilgną.
W trakcie suszenia pojawia się dodatkowo bogaty wachlarz substancji zapachowych. Niestety, grzyby podczas obróbki tracą niektóre ze swoich wartości odżywczych, a mają ich niemało – od witamin po aminokwasy i pełnowartościowe białko. Inną metodą na przechowywanie grzybów, która pozwala im zachować wszystkie wartości odżywcze bez strat, jest ich mrożenie.

SUSZENIE GRZYBÓW NA NITLE LUB SZNURKU
Suszenie grzybów na nitce czy sznurku to najbardziej tradycyjny sposób. Polega na przewlekaniu pokrojonych grzybów nitką lub cienkim sznurkiem i wywieszaniu ich na zewnątrz lub w domu. Należy unikać miejsc wilgotnych i uzbroić się w cierpliwość - niedosuszone grzyby będą się psuły.

SUSZENIE GRZYBÓW NA PŁASKO
Suszenie np. na tacy, papierze, gazecie czy gazie jest nieco bardziej wymagające. Suszone na płasko grzyby trzeba odwracać i pilnować, by stanowisko było słoneczne, suche - należy unikać stanowisk wilgotnych. Nie ma też co się spieszyć - niedosuszone grzyby będą się psuły.