Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 33 - Biskupin

Takie błędy popełniamy podczas suszenia grzybów
Sezon na grzyby w Polsce trwa a w lasach przybywa chętnych do ich zbierania. Grzybobranie, zwłaszcza jesienią, staje się sportem narodowym Polaków. Wiadomo, że po deszczu wysyp grzybów jest gwarantowany, więc tłumy chętnych zapełniają kosze darami lasu. Prawdziwki, podgrzybki, maślaki – tego w krajowych lasach nie brakuje.
To Cię może też zainteresować
Suszenie jest metodą konserwowania żywności, dzięki której produkty na dłużej zachowują świeżość, smak oraz wartości odżywcze. Prawidłowo suszone grzyby utrzymują swój aromat nawet przez 2 lata!
Takie błędy popełniamy podczas suszenia grzybów - lista
Prawidłowe suszenie grzybów wcale nie jest takie proste. Suszenie grzybów na przykład w piekarniku nie należy do najtrudniejszych zajęć, jednak należy się wystrzegać pewnych błędów, które popełnia wiele osób, a przez które suszone grzyby tracą swój aromat, smak a także szybciej pleśnieją.
Suszone grzyby można zepsuć na wiele sposobów - podczas przygotowywania ich do suszenia, nieodpowiednio kroją czy źle przechowując suszone grzyby. Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Zobacz teraz w poniższej galerii, jakie błędy popełniamy najczęściej przy suszeniu grzybów: