
SUSZENIE GRZYBÓW W PIEKARNIKU
W nowoczesnych piekarnikach można niekiedy znaleźć specjalny program do suszenia żywności. Jeśli zaś takiego nie ma, równo pokrojone grzyby należy ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i ustawić temperaturę na ok. 50-60 stopni Celsjusza. W tym przypadku nie trzeba obracać grzybów. - Podczas suszenia w piekarniku koniecznie należy pamiętać o tym, by zostawić uchylone drzwiczki i obracać grzyby co kilka godzin - radzą eksperci z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa.

SUSZENIE GRZYBÓW W AUTOMATYCZNEJ SUSZARCE
Bardzo popularne, wygodne i szybkie jest suszenie grzybów w automatycznej suszarce. Na zakup takiej suszarki (do grzybów, owoców i warzyw) należy przeznaczyć minimum 100 złotych. Automatyczna suszarka przygotuje grzyby w kilka 4-6 godzin.