1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Czasem już na etapie zakupu trudno jest określić, czy mięso...
fot. pixabay.com

Czasem już na etapie zakupu trudno jest określić, czy mięso jest pierwszej świeżości. Problem pojawia się również, gdy trzymamy mięso w lodówce przez jakiś czas i nie jesteśmy pewni, czy nadal nadaje się do spożycia.

Na szczęście są sposoby, aby rozpoznać pierwsze ślady psucia się mięsa. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

2 z 11
Dziwny zapach....
fot. pixabay.com

Dziwny zapach.

Stęchły, kwaśny lub słodkawy zapach oznacza, że mięso należy wyrzucić.

3 z 11
Zmiana koloru....
fot. pixabay.com

Zmiana koloru.

Nieświeże mięso zmienia kolor:
- mięso drobiowe robi się poszarzałe i żółte,
- wołowina ciemnieje,
- wieprzowina staje się intensywnie różowa.

4 z 11
Lepka powierzchnia....
fot. pixabay.com

Lepka powierzchnia.

Lepka i bardzo śliska powierzchnia mięsa może świadczyć o nagromadzeniu się bakterii. Takie mięso nie nadaje się do spożycia.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Mrozu porwał Zieloną Górę! Energetyczny koncert na Bachanaliach

Mrozu porwał Zieloną Górę! Energetyczny koncert na Bachanaliach

Polacy nie oczarowali w "Kotle Czarownic". Lewandowski na trybunach [GALERIA]

Polacy nie oczarowali w "Kotle Czarownic". Lewandowski na trybunach [GALERIA]

Michał Wiśniewski po koncercie? Zero dystansu i spotkanie z fanami

Michał Wiśniewski po koncercie? Zero dystansu i spotkanie z fanami

Zobacz również

Oto nowa królowa Paryża. Drugi wielkoszlemowy tytuł w karierze

Oto nowa królowa Paryża. Drugi wielkoszlemowy tytuł w karierze

Polacy stanęli i patrzyli jak gra Mołdawia. Wymęczone zwycięstwo

Polacy stanęli i patrzyli jak gra Mołdawia. Wymęczone zwycięstwo