
Zdaniem ekspertów, stan zapalny może mieć wpływ na siłę układu odpornościowego. Osoby z lekkim stanem zapalnym mogą mieć zwiększone ryzyko infekcji, więc włączenie soku do ogólnej zdrowej diety może stanowić ważny dodatek dla wzmocnienia odporności.

BRAK WYSTARCZAJĄCEJ ILOŚCI WITAMINY D
Witamina D jest ważnym składnikiem wzmacniającym układ odpornościowy, ale łatwo jest przypadkowo pominąć ten kluczowy składnik podczas przygotowywania śniadania.
Pokarmy takie jak łosoś, płatki owsiane, jajka, mleko i niektóre soki mogą być świetnym źródłem witaminy D, ale w pośpiesznie przygotowywanym śniadaniu możemy nie dostarczyć odpowiedniej ilości witaminy D, której potrzebuje nasz organizm na cały dzień.

Ważne jest też, by pamiętać, że chociaż dostarczanie wystarczającej ilości witaminy D w pożywieniu lub suplementach jest ważne dla funkcjonowania układu odpornościowego, równie istotna jest zbilansowana dieta i regularne ćwiczenia.

ZAPOMINANIE O BIAŁKU
Białko to kolejny ważny składnik wspierający zdrowy układ odpornościowy, dlatego kluczowe jest dostarczanie wystarczającej ilości białka na śniadanie.
Wiele produktów śniadaniowych ma sporo węglowodanów, ale dość niską zawartość białka. Dodanie do codziennego śniadania produktów bogatych w białko, takich jak jajka, mleko, a nawet tofu, może wspomóc układ odpornościowy - uważają eksperci.