![Tarta z letnimi owocami. TOP 5 ciast [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/46/13/5b20be3d1e01d_o_large.jpg)

Słoneczna tarta
Składniki:
kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
mąka - 1 szklanka
cukier puder - 50 gramów
żółtka - 1 sztuka
śmietana 18% - 1 łyżka
morele - 600 gramów
bułka tarta - 2 łyżki
białe wino - 50 mililitrów
cukier - 50 gramów
płatki migdałowe - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto.
Formę do tarty wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.
Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki.
Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 30 minut.
W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.
Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.

Szybki poziomkowiec
Składniki:
kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
mąka – 1,5 szklanki
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
jajko - 1 sztuka
cukier – 0,33 szklanki
masa marcepanowa - 200 gramów
cukier puder – 0,33 szklanki
serek waniliowy - 150 gramów
poziomki - 250 gramów
galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Kostkę do pieczenia Kasia, jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie ciasto szybko zagnieć dłonią, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno i boki wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy do tarty o średnicy 24-26 cm.
Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach około 15 minut.
Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, zrób z niej kulkę i rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia (dzięki temu nie przyklei się do stołu).
Na jeszcze ciepły podpieczony spód wyłóż masę marcepanową, posmaruj serkiem i wysyp na to owoce.
Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Przestudź. Owoce zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Tarta z białą czekoladą i borówkami
Składniki:
mąka - 2 szklanki
cukier puder - 2 łyżki
żółtko - 2 sztuki
kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
woda - 3 łyżki
biała czekolada - 2 opakowania
serek mascarpone - 1 opakowanie
borówki amerykańskie - 300 gramów
skórka z limonki - 1 sztuka
cukier puder - 1 opakowanie
liście świeżej mięty - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia Kasia, cukier i wodę.
Dodaj żółtka.
Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180 stopni, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia.
Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.
Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki I listkami mięty.