1/6
Tarta z letnimi owocami. TOP 5 ciast [PRZEPISY]
fot. pixabay.com
2/6
Słoneczna tarta...

Słoneczna tarta

Składniki:

kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
mąka - 1 szklanka
cukier puder - 50 gramów
żółtka - 1 sztuka
śmietana 18% - 1 łyżka
morele - 600 gramów
bułka tarta - 2 łyżki
białe wino - 50 mililitrów
cukier - 50 gramów
płatki migdałowe - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto.
Formę do tarty wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.
Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki.
Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 30 minut.
W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.
Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.

3/6
Szybki poziomkowiec...

Szybki poziomkowiec

Składniki:

kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
mąka – 1,5 szklanki
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
jajko - 1 sztuka
cukier – 0,33 szklanki
masa marcepanowa - 200 gramów
cukier puder – 0,33 szklanki
serek waniliowy - 150 gramów
poziomki - 250 gramów
galaretka truskawkowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Kostkę do pieczenia Kasia, jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie ciasto szybko zagnieć dłonią, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno i boki wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy do tarty o średnicy 24-26 cm.
Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach około 15 minut.
Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, zrób z niej kulkę i rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia (dzięki temu nie przyklei się do stołu).
Na jeszcze ciepły podpieczony spód wyłóż masę marcepanową, posmaruj serkiem i wysyp na to owoce.
Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Przestudź. Owoce zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

4/6
Tarta z białą czekoladą i borówkami...

Tarta z białą czekoladą i borówkami

Składniki:
mąka - 2 szklanki
cukier puder - 2 łyżki
żółtko - 2 sztuki
kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
woda - 3 łyżki
biała czekolada - 2 opakowania
serek mascarpone - 1 opakowanie
borówki amerykańskie - 300 gramów
skórka z limonki - 1 sztuka
cukier puder - 1 opakowanie
liście świeżej mięty - 1 pęczek

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia Kasia, cukier i wodę.
Dodaj żółtka.
Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180 stopni, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia.
Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.
Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki I listkami mięty.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.

Polecamy

Burza w Łodzi. Ściana deszczu, grzmoty i...zalane ulice! ZDJĘCIA

Burza w Łodzi. Ściana deszczu, grzmoty i...zalane ulice! ZDJĘCIA

Wybuch gazu! Mężczyzna poszukiwany pod gruzami budynku

AKTUALIZACJA
Wybuch gazu! Mężczyzna poszukiwany pod gruzami budynku

Usyk – Fury. Walka godna pojedynku stulecia. Znamy absolutnego mistrza świata [WIDEO]

Usyk – Fury. Walka godna pojedynku stulecia. Znamy absolutnego mistrza świata [WIDEO]

Zobacz również

Wybuch gazu! Mężczyzna poszukiwany pod gruzami budynku

AKTUALIZACJA
Wybuch gazu! Mężczyzna poszukiwany pod gruzami budynku

Dachowanie samochodu osobowego. Kierująca trafiła do szpitala

Dachowanie samochodu osobowego. Kierująca trafiła do szpitala