
Tarta z wiśniami
Składniki:
kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
mąka pszenna - 250 gramów
cukier puder - 100 gramów
żółtka - 2 sztuki
śmietana - 1 łyżka
krem budyniowy - 1 opakowanie
mleko - 500 mililitrów
kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
frużelina - 1 puszka
płatki migdałowe - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę i 150 g miękkiej kostki do pieczenia Kasia. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie wyłóż na stół i szybko zagnieć.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wyklej nim wysmarowaną Kasią i posypaną mąką formę do tarty.
Formę z ciastem włóż na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj wg przepisu na opakowaniu krem budyniowy.
Następnie ciasto wstaw do nagrzanego do stopni piekarnika i piecz ok. 15 minut.
Na upieczony spód wyłóż 2/3 kremu budyniowego i wiśnie. Tartę udekoruj resztą kremu i płatkami migdałowymi.

Tarta ze śliwkami i orzechami
Składniki:
mąka - 300 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
cukier trzcinowy - 50 gramów
żółtka jajek - 3 sztuki
białko jajka - 1 sztuka
śliwki - 600 gramów
cukier żelujący 3:1 - 150 gramów
orzechy nerkowca - 200 gramów
bułka tarta - 3 łyżki
cukier trzcinowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Mąkę i cukier połącz z posiekaną kostką do pieczenia Kasia. Dodajemy żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy kostką do pieczenia Kasia i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.