5 z 7
Tarta z wiśniami...

Tarta z wiśniami

Składniki:
kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
mąka pszenna - 250 gramów
cukier puder - 100 gramów
żółtka - 2 sztuki
śmietana - 1 łyżka
krem budyniowy - 1 opakowanie
mleko - 500 mililitrów
kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
frużelina - 1 puszka
płatki migdałowe - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę i 150 g miękkiej kostki do pieczenia Kasia. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie wyłóż na stół i szybko zagnieć.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wyklej nim wysmarowaną Kasią i posypaną mąką formę do tarty.
Formę z ciastem włóż na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj wg przepisu na opakowaniu krem budyniowy.
Następnie ciasto wstaw do nagrzanego do stopni piekarnika i piecz ok. 15 minut.
Na upieczony spód wyłóż 2/3 kremu budyniowego i wiśnie. Tartę udekoruj resztą kremu i płatkami migdałowymi.

6 z 7
Tarta ze śliwkami i orzechami...

Tarta ze śliwkami i orzechami

Składniki:

mąka - 300 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
cukier trzcinowy - 50 gramów
żółtka jajek - 3 sztuki
białko jajka - 1 sztuka
śliwki - 600 gramów
cukier żelujący 3:1 - 150 gramów
orzechy nerkowca - 200 gramów
bułka tarta - 3 łyżki
cukier trzcinowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Mąkę i cukier połącz z posiekaną kostką do pieczenia Kasia. Dodajemy żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy kostką do pieczenia Kasia i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Polecamy

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

O TYM SIĘ MÓWI
Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty