5 z 8
Aby przygotować Tom Kha Gai, to jak podaje portal...
fot. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Tom Kha Gai - przepis

Aby przygotować Tom Kha Gai, to jak podaje portal https://houseofasia.pl/przepisy/zupa-tom-kha-kurczakiem/, potrzebne są następujące

składniki

- 3 łyżeczki pasty Tom Kha
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 3 suszone liście limonki kaffir
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 200 g piersi z kurczaka
- 100 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 cm korzenia imbiru; drobno pokrojonego
- 1 szalotka
- 1 trawa cytrynowa (biała część)
- świeża kolendra do dekoracji

W pierwszej kolejności należy do garnka wlać wodę, a potem mleczko kokosowe. Całość należy zagotować. Potem trzeba dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę Tom Kha, sos rybny, trawę cytrynową w całości. Następnie należy dodać pokrojoną w szalotkę, liście kaffiru oraz drobno pokrojony imbir oraz papryczkę chili. Kolejnym krokiem jest dorzucenie pokrojonego w plastry czosnku. Potem trzeba dodać sok z limonki i doprowadzić do wrzenia. Potem trzeba gotować danie na wolnym ogniu przez około 10 minut.

6 z 8
Aby przygotować Sopa de lima, to jak podaje portal...
fot. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Sopa de lima - przepis

Aby przygotować Sopa de lima, to jak podaje portal https://alepysznie.pl/przepisy/przepisy-na-zupy/przepis-na-sopa-de-lima-meksykanska-zupe-z-limonka/, potrzebne są następujące

składniki:

- 2 nóżki z kurczaka,
- 1 cebula,
- kawałek selera,
- 1 l wody,
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży pomidor,
- sok z 1-2 limonek
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- oregano, sól, ziele angielskie,
- 1/2 papryczki habanero
- świeża kolendra,
- podsmażona tortilla lub awokado opcjonalnie


W pierwszej kolejności należy włożyć udka z kurczaka do garnka i zalać wodą tak, by przykryła ona mięso. Potem trzeba dodać cebulę, pokrojony seler naciowy, sól, pieprz, a także ziele angielskie. Następnie należy doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 25 minut. Potem trzeba wyjąć i odłożyć udka. Płyn, w którym się one gotowały, należy zostawić.

Następnie należy rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek na patelni i podsmażyć cebulę, czosnek, papryczkę habanero oraz oregano. Potem trzeba dodać pokrojonego drobno pomidora bez skórki. Potem trzeba zalać bulionem z ugotowanych udek. Następnie należy wycisnąć sok z limonki i gotować przez około 25 minut. Następnie trzeba obrać mięso z udek z kurczaka i dodać je do zupy.

7 z 8
Aby przygotować zupę bori-bori, to jak podaje...
fot. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Bori-bori - przepis

Aby przygotować zupę bori-bori, to jak podaje http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=228,
potrzebne są następujące

składniki

- 2 łyżki oliwy,
- 2 małe szalotki, posiekane,
- 2 łyżki posiekanego czosnku,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1/2 szklanki ziemniaków, pokrojonych na kawałki,
- 1/2 szklanki rosołu,
- 1 puszka/słoik serc palmowych,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 1 łyżki posiekanej kolendry,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,


Na patelni należy rozgrzać oliwę. Potem trzeba zeszklić szalotki i czosnek z dodatkiem kuminu. Następnie należy dodać ziemniaki i rosół, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 7-8 minut. Potem trzeba dodać serca palmy i mleko kokosowe. Również trzeba to gotować na małym ogniu. Kolejnym krokiem jest przełożenie zupy do blendera i zmiksowanie. Potem trzeba przelać z powrotem do garnka, dodać kolendrę, a także przyprawić solą i pieprzem.

8 z 8
Aby przygotować ramen, to jak podaje portal kwestiasmaku.pl,...
fot. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Ramen - przepis

Aby przygotować ramen, to jak podaje portal kwestiasmaku.pl, potrzebne są

składniki

- kg kości wieprzowych,
- kg kości drobiowych,
- 4 cebulki szalotki
- 10 cm korzenia imbiru
- pół główki czosnku
- 2 marchewki
- wodorosty/algi konbu - płat o wymiarach ok. 7 x 20 cm
- ok. 80 - 100 ml japońskiego sosu sojowego (shoyu)
- 80 ml sake (wino ryżowe)

dodatki
- wolno gotowana wieprzowina,
- 30 g suszonych grzybów shitake
- 500 g świeżego makaronu ramen lub 220 g suszonego
- dymka lub szczypiorek
- 6 jajek
- przyprawa shichimi togarashi
- prasowane glony.


Aby przygotować bulion na ramen, w pierwszej kolejności do dużego garnka trzeba włożyć kości wieprzowe i drobiowe i całkowicie zalać je zimną wodą. Potem trzeba doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie włożyć do pustego garnka.

Kolejnym krokiem jest obranie cebulek z łusek i umycie. Potem trzeba rozgnieść cebulki i czosnek, tak by uwolnić sok i dodać je do garnka z mięsem. Trzeba też dodać pokrojony na plastry imbir oraz obraną i pokrojoną na kilka części marchewkę oraz zgrubnie opłukany glon konbu i zalać całość zimną wodą (około 2 litry, do przykrycia składników).

Potem trzeba wszystko zagotować na dużym ogniu i ustawić garnek na minimalnym palniku. Ogień należy zmniejszyć do minimum i gotować pod uchyloną pokrywą przez około 6 godzin. Po przestudzeniu trzeba wyjąć kości i przecedzić bulion przez sito.


Dzień wcześniej trzeba zalać ciepłą wodą grzyby shitake i odstawić je do namoczenia. Gdy będą gotowe, trzeba je pokroić i podsmażyć tak długo aż będą miękkie. Należy ugotować też jajka, a także przygotować wolno gotowaną wołowinę.

By przygotować ramen, bulion trzeba przelać do garnka, dodać sos sojowy oraz sake, zagotować i spróbować. Potem trzeba do misek włożyć makaron, wlać bulion, ułożyć grzyby, mięso z pieczeni, jako, a także prasowane glony. Całość można przyprawić szczypiorkiem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Premier z żoną zagłosowali w wyborach. Konieczna była ochrona policji - WIDEO

Premier z żoną zagłosowali w wyborach. Konieczna była ochrona policji - WIDEO

Tramwaj zderzył się z samochodem osobowym. Jest osoba ranna

Tramwaj zderzył się z samochodem osobowym. Jest osoba ranna

Szydełkowa łąka ozdobiła lokal wyborczy w Czerwonaku

Szydełkowa łąka ozdobiła lokal wyborczy w Czerwonaku

Zobacz również

Nocny wybuch w Kłodawie. Złodzieje wysadzili bankomat w powietrze!

Nocny wybuch w Kłodawie. Złodzieje wysadzili bankomat w powietrze!

Spektakularne widowisko pod Wawelem. Ludzi tyle, że nie było gdzie szpilki wcisnąć!

Spektakularne widowisko pod Wawelem. Ludzi tyle, że nie było gdzie szpilki wcisnąć!