5 z 9
Aby przygotować Tom Kha Gai, to jak podaje portal...
fot. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Tom Kha Gai - przepis

Aby przygotować Tom Kha Gai, to jak podaje portal https://houseofasia.pl/przepisy/zupa-tom-kha-kurczakiem/, potrzebne są następujące

składniki

- 3 łyżeczki pasty Tom Kha
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 3 suszone liście limonki kaffir
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 200 g piersi z kurczaka
- 100 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 cm korzenia imbiru; drobno pokrojonego
- 1 szalotka
- 1 trawa cytrynowa (biała część)
- świeża kolendra do dekoracji

W pierwszej kolejności należy do garnka wlać wodę, a potem mleczko kokosowe. Całość należy zagotować. Potem trzeba dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę Tom Kha, sos rybny, trawę cytrynową w całości. Następnie należy dodać pokrojoną w szalotkę, liście kaffiru oraz drobno pokrojony imbir oraz papryczkę chili. Kolejnym krokiem jest dorzucenie pokrojonego w plastry czosnku. Potem trzeba dodać sok z limonki i doprowadzić do wrzenia. Potem trzeba gotować danie na wolnym ogniu przez około 10 minut.

6 z 9
Aby przygotować Sopa de lima, to jak podaje portal...
fot. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Sopa de lima - przepis

Aby przygotować Sopa de lima, to jak podaje portal https://alepysznie.pl/przepisy/przepisy-na-zupy/przepis-na-sopa-de-lima-meksykanska-zupe-z-limonka/, potrzebne są następujące

składniki:

- 2 nóżki z kurczaka,
- 1 cebula,
- kawałek selera,
- 1 l wody,
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży pomidor,
- sok z 1-2 limonek
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- oregano, sól, ziele angielskie,
- 1/2 papryczki habanero
- świeża kolendra,
- podsmażona tortilla lub awokado opcjonalnie


W pierwszej kolejności należy włożyć udka z kurczaka do garnka i zalać wodą tak, by przykryła ona mięso. Potem trzeba dodać cebulę, pokrojony seler naciowy, sól, pieprz, a także ziele angielskie. Następnie należy doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 25 minut. Potem trzeba wyjąć i odłożyć udka. Płyn, w którym się one gotowały, należy zostawić.

Następnie należy rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek na patelni i podsmażyć cebulę, czosnek, papryczkę habanero oraz oregano. Potem trzeba dodać pokrojonego drobno pomidora bez skórki. Potem trzeba zalać bulionem z ugotowanych udek. Następnie należy wycisnąć sok z limonki i gotować przez około 25 minut. Następnie trzeba obrać mięso z udek z kurczaka i dodać je do zupy.

7 z 9
Aby przygotować zupę bori-bori, to jak podaje...
fot. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Bori-bori - przepis

Aby przygotować zupę bori-bori, to jak podaje http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=228,
potrzebne są następujące

składniki

- 2 łyżki oliwy,
- 2 małe szalotki, posiekane,
- 2 łyżki posiekanego czosnku,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1/2 szklanki ziemniaków, pokrojonych na kawałki,
- 1/2 szklanki rosołu,
- 1 puszka/słoik serc palmowych,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 1 łyżki posiekanej kolendry,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,


Na patelni należy rozgrzać oliwę. Potem trzeba zeszklić szalotki i czosnek z dodatkiem kuminu. Następnie należy dodać ziemniaki i rosół, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 7-8 minut. Potem trzeba dodać serca palmy i mleko kokosowe. Również trzeba to gotować na małym ogniu. Kolejnym krokiem jest przełożenie zupy do blendera i zmiksowanie. Potem trzeba przelać z powrotem do garnka, dodać kolendrę, a także przyprawić solą i pieprzem.

8 z 9
Aby przygotować ramen, to jak podaje portal kwestiasmaku.pl,...
fot. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Ramen - przepis

Aby przygotować ramen, to jak podaje portal kwestiasmaku.pl, potrzebne są

składniki

- kg kości wieprzowych,
- kg kości drobiowych,
- 4 cebulki szalotki
- 10 cm korzenia imbiru
- pół główki czosnku
- 2 marchewki
- wodorosty/algi konbu - płat o wymiarach ok. 7 x 20 cm
- ok. 80 - 100 ml japońskiego sosu sojowego (shoyu)
- 80 ml sake (wino ryżowe)

dodatki
- wolno gotowana wieprzowina,
- 30 g suszonych grzybów shitake
- 500 g świeżego makaronu ramen lub 220 g suszonego
- dymka lub szczypiorek
- 6 jajek
- przyprawa shichimi togarashi
- prasowane glony.


Aby przygotować bulion na ramen, w pierwszej kolejności do dużego garnka trzeba włożyć kości wieprzowe i drobiowe i całkowicie zalać je zimną wodą. Potem trzeba doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie włożyć do pustego garnka.

Kolejnym krokiem jest obranie cebulek z łusek i umycie. Potem trzeba rozgnieść cebulki i czosnek, tak by uwolnić sok i dodać je do garnka z mięsem. Trzeba też dodać pokrojony na plastry imbir oraz obraną i pokrojoną na kilka części marchewkę oraz zgrubnie opłukany glon konbu i zalać całość zimną wodą (około 2 litry, do przykrycia składników).

Potem trzeba wszystko zagotować na dużym ogniu i ustawić garnek na minimalnym palniku. Ogień należy zmniejszyć do minimum i gotować pod uchyloną pokrywą przez około 6 godzin. Po przestudzeniu trzeba wyjąć kości i przecedzić bulion przez sito.


Dzień wcześniej trzeba zalać ciepłą wodą grzyby shitake i odstawić je do namoczenia. Gdy będą gotowe, trzeba je pokroić i podsmażyć tak długo aż będą miękkie. Należy ugotować też jajka, a także przygotować wolno gotowaną wołowinę.

By przygotować ramen, bulion trzeba przelać do garnka, dodać sos sojowy oraz sake, zagotować i spróbować. Potem trzeba do misek włożyć makaron, wlać bulion, ułożyć grzyby, mięso z pieczeni, jako, a także prasowane glony. Całość można przyprawić szczypiorkiem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Polska stawia na satelity. Armia dostanie „oczy” w kosmosie

Polska stawia na satelity. Armia dostanie „oczy” w kosmosie

Znęcała się nad dzieckiem, bo za dużo płakało? Rusza głośny proces sądowy

O TYM SIĘ MÓWI
Znęcała się nad dzieckiem, bo za dużo płakało? Rusza głośny proces sądowy

Takich krakusów już nie ma. Nie żyje "Makino". Bard, andrus, kibic Cracovii

Takich krakusów już nie ma. Nie żyje "Makino". Bard, andrus, kibic Cracovii

Zobacz również

Polska stawia na satelity. Armia dostanie „oczy” w kosmosie

Polska stawia na satelity. Armia dostanie „oczy” w kosmosie

Matura rozszerzona informatyka 2025. Mamy arkusz CKE

Matura rozszerzona informatyka 2025. Mamy arkusz CKE