
Najlepsze zupy na świecie
Sprawdź przepisy na dania

Tonkotsu ramen - przepis
Jak podają http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2018/03/tonkotsu-ramen.html, aby przygotować tonkotsu ramen potrzebne są następujące
składniki
bulion:
- 2 kg racic i kości wieprzowych,
- 2 cebule,
- spory kawałek imbiru,
- sól
marynowane jajka:
- 4 jajka,
- ½ szkl. Sosu sojowego,
- 3 łyżki mirinu,
- ½ szkl. Wody,
- łyżka startego imbiru
Poza tym:
- boczek Chashu,
- szczypior z dymki
- Mayu,
- biały sezam,
- ugotowany świeży makaron ramen
W pierwszej kolejności należy zalać wieprzowinę zimną wodą, zagotować i doprowadzić do wrzenia. Trzeba to gotować kilka minut, potem wylać całość i dokładnie opłukać racice oraz kości. Potem trzeba włożyć ponownie do garnka i zalać 2 litrami świeżej wody. Potem trzeba dodać imbir oraz obraną cebulę.
Po zagotowaniu, należy gotować pod uchyloną pokrywką przez przynajmniej 6 godzin. Po upływie tego czasu, trzeba przecedzić i doprawić bulion solą.
Aby przygotować jajka trzeba je ugotować na miękko przez 6 minut.
Żeby przygotować marynatę, należy w rondelku wymieszać sos sojowy z mirinem, wodą i imbirem, a potem zagotować i wystudzić. Następnie trzeba jajka obrać, wystudzić i włożyć do marynaty na 2-6 godzin.
Ostatnim krokiem jest to, by do misek rozłożyć ugotowany makaron ramen, potem wyłożyć plastry boczku Chashu i przekrojone na połówki jajka. Na koniec trzeba wlać bulion, dodać szczypior, podprażony sezam i skropić olejem Mayu.

Żurek - przepis
Jak podaje https://aniagotuje.pl/przepis/zurek-wielkanocny, aby przygotować żurek potrzebne są następujące
składniki
- 1 l bulionu warzywnego,
- 500 ml zakwasu żytniego do żurku,
- liść laurowy
- rozgniecione ziarno ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki czosnku,
- ¼ łyżeczki soli,
- łyżeczka majeranku,
- 200 g kiełbasy białej,
- 100 g kiełbasy zwykłej,
- 200 g boczku surowego wędzonego,
- 3 łyżki śmietany 30 %
Żeby zrobić żurek, potrzebne są bulion warzywny, a także zakwas żytni.
W pierwszej kolejności należy podsmażyć boczek. Potem trzeba dodać do niego obie kiełbasy i razem je usmażyć. W tym samym czasie można wlać wywar warzywny do średniego garnka i podgrzewać go do zagotowania. Potem należy dodać usmażoną zawartość patelni do bulionu warzywnego.
Następnie do zupy trzeba wlać cały zakwas na żurek, a także przyprawy: 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; łyżeczka majeranku. Wywar należy doprowadzić do wrzenia, ciągle go mieszając. Na koniec trzeba dodać 3 łyżki śmietanki słodkiej 30 %.
Żurek można podawać z połówkami jajek, a także ciemnym pieczywem.

Mercimek çorbası, czyli zupa z soczewicy - przepis
Aby wykonać mercimek çorbası, czyli zupę z soczewicy, to jak podają http://www.tureckieprzepisy.pl/zupy/mercimek-corbasi-zupa-z-soczewicy/, potrzebne są następujące
składniki
- 1 mała marchewka,
- 1 mały ziemniak,
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 ½ szklanki wody,
- sól,
- pieprz.
składniki na sos
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonej mięty.
W pierwszej kolejności trzeba dokładnie umyć i obrać warzywa. Potem należy je pokroić w duże kawałki, zalać wszystko wodą i gotować do miękkości warzyw. Następnie należy zmiksować zupę i ją przyprawić.
Potem trzeba zrobić sos. Dlatego należy na patelni roztopić masło, dodać koncentrat, trochę smażyć i dodać przyprawy. Mieszać chwilę i wyłączyć ogień.
Następnie trzeba wlać zupę do miski i polać łyżką sosu.