Spis treści
Najlepsze zupy świata. Tak widzą je internauci
O tym, że o gustach kulinarnych się nie dyskutuje, raczej nie powinno się mieć wątpliwości. Zdarza się jednak, że wiele osób ma podobne spojrzenie na dania, czym dzieli się w sieci. Tak powstają rankingi, jak ten, który pojawił się na portalu TasteAtlas. Właśnie tam opublikowano "Najlepsze zupy świata". Wśród ulubionych potraw użytkowników sieci nie brakuje tych, które powstają w Polsce.
TOP 7 najlepszych zup na świecie. Jak powstał ranking?
Głosujący oddawali swoje głosy na zupy, które znalazły się na stronie internetowej. Każdy mógł oddać ocenę od 1 (najniższa ocena) do 5 (najwyższy głos). W ten sposób stworzono ranking, w którym znalazło się 100 najpopularniejszych zup na świecie.
W TOP 7 nie brakuje polskiego dania. Mowa o żurku, który zajął bardzo wysoką, drugą pozycję.
- Żurek to tradycyjna polska zupa, która charakteryzuje się wyrazistym, kwaśnym smakiem. Pochodzi on z zakwasu, czyli fermentacji chleba i mąki żytniej. Zupa zawiera również mięsa, takie jak kiełbasy, bekon lub szynkę, oraz warzywa, takie jak ziemniaki i grzyby - informuje krótki opis żurku na stronie.
Pierwsza siódemka wygląda następująco:
- Tonkotsu ramen (Japonia) - 4.7,
- Żurek (Polska) - 4.7,
- Mercimek çorbası (Turcja) - 4.7,
- Tom kha gai (Tajlandia) - 4.7,
- Sopa de lima (Meksyk) - 4.7,
- Bori-bori (Paragwaj) - 4.7,
- Ramen (Japonia) - 4.6,
Zerknijcie do galerii i poznajcie przepisy na najpopularniejsze zupy na świecie.
To najlepsze zupy na świecie. W pierwszej 7 nie brakuje pols...
Najlepsze zupy na świecie. W rankingu nie brakuje polskich zup
Żurek nie jest jednak jedyną zupą, która znalazła się w gronie stu najpopularniejszych na świecie. Głosujący docenili m.in. rosół, a także barszcz czerwony. Zerknijcie poniżej i przekonajcie się sami.
- 39. Rosół - 4.4
- 52. Zupa borowikowa - 4.4
- 53. Barszcz czysty czerwony - 4.4
- 81. Rosół z kury - 4.3
- 82. Kwaśnica - 4.3
- 87. Zupa ziemniaczana - 4.3
[b]ZOBACZ TEŻ: Przepis na karpatkę. Jak ją zrobić? Jak długo ją piec? Co zrobić, żeby ciasto było chrupiące? Z czego robi się karpatkę?[/b]
