
Nasz polski bigos
Jeszcze nie odpoczęliśmy po obiedzie, nie opowiedzieliśmy co tam u nas słychać, a na stole pojawia się bigos. Popularny zwłaszcza w święta, ale gospodynie chętnie wekują lub mrożą tę potrawę na wypadek wizyty niezapowiedzianych z dużym wyprzedzeniem gości.
Bigos i kapuśniak to najbardziej typowe polskie potrawy, niezapożyczone z innych krajów – przynajmniej tak uważają respondenci, którzy wzięli udział w badaniu „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?”

Obcokrajowcom poza bigosem i pierogami proponuje się także kapuśniak, jako przykład polskiej kuchni.

Pierogi królują w różnych wersjach
Pierogi - z nich słyniemy, serwujemy w setkach różnych wersji - z serem, owocami, kaszą gryczaną itp. itd. Kto co lubi. Gotowane i pieczone, na słodko i wytrawnie.

Inny polski specjał, choć nie przez wszystkich lubiany, to kaszanka. W sezonie grillowym zyskuje na popularności.