
ŁOSOŚ HODOWLANY
Jest uważany za jeden z najbardziej toksycznych produktów na świecie - nie tylko dla ludzi, ale także dla naszej planety.
> Do morskich ferm przeznaczonych na hodowlę łososia wlewa się płynny pestycyd, mający zapobiegać chorobom ryb i zwalczać pasożyty. Chemikalia z łatwością przedostają się poza obszar hodowli, zatruwając oceany.
> Pestycydy w oceanach wyniszczają stopniowo rafy koralowe.
> Miejsca hodowlane nigdy nie są czyszczone, stając sie wylęgarnią chorób i pasożytów, ich dno zaś usłane jest odchodami, resztkami i martwymi, zmutowanymi rybami. Taki stan rzeczy zaburza ekosystem.

MIGDAŁY
Choć niezwykle zdrowe dla ludzi, niestety szkodzą naszej planecie.
>82% światowych upraw migdałowca znajduje się w Kalifornii. Jest to jeden z najbardziej pustynnych i pozbawionych wody stanów na terenie USA.
> Masowa uprawa na ograniczonym obszarze bardzo negatywnie wpływa na środowisko naturalne, zubożając ekosystem.
> W przypadku wielkich plantacji w grę wchodzą pestycydowe opryski, które dodatkowo wyjaławiają i tak nadwyrężoną już glebę.
>Opryski zabijają okoliczne kolonie pszczół, które są niezbędne w procesie rozmnażania roślin.

BANANY
Banany są powszechnie znane, lubiane i zdrowe. Niestety ich uprawa nie jest tak kolorowa.
> Ogromne plantacje bananowców przeznaczone są głównie na eksport. Tysiące stłoczonych drzew przed chorobami mogą ochronić jedynie opryski, zatruwające nie tylko insekty, ale także glebę i wodę pitną.
>W zatrutej wodzie giną ryby, gdy zaś dociera do oceanu - niszczy rafy koralowe.
>Przemysł bananowy pochłania więcej środków chemicznych, niż jakikolwiek inny przemysł rolniczy na świecie.
> Niektóre ze stosowanych oprysków mogą zaburzać pracę układu hormonalnego - nie tylko żyjących w pobliżu zwierząt, ale także pracujących na plantacjach ludzi.
> W Ekwadorze stosowanych jest aż 44-65 kg pestycydów na hektar uprawy bananów rocznie. Średnia europejska to 2,7 kg.

ANANASY
Uprawy ananasów są tak samo szkodliwe dla środowiska, jak bananowców, choć w tym przypadku zaczący jest także czynnik ludzki.
>Każda uprawa monokulturowa, czyli skupiająca wyłącznie jeden gatunek rośliny na danym obszarze, ma negatywny wpływ na środowisko. Powoduje szybkie wyjałowienie gleb nawet bardzo żyznych oraz zmianę ich struktury, a także sprzyja rozwojowi chorób roślin.
> Monokultury prowadzą do zaniku bioróżnorodności.
> Ze względu na choroby, uprawie musi towarzyszyć regularny oprysk pestycydami, które zarówno w przypadku bananów jak i ananasów zatruwają glebę, wodę, zwierzęta oraz ludzi.
> Pod plantacje ananasów wycinane są lasy tropikalne.
> Uprawa ananasów jest dosyć żmudna, w związku z czym pracownicy plantacji zmuszani są do pracy po 11 godzin na dobę w ciężkich warunkach.