
W galerii prezentujemy ciekawe przepisy na walentynkowe potrawy, które można przygotować na romantyczną kolację. Sprawdź!

Sernik na słono z serem żółtym
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
spód: 150 g herbatników maślanych, 100 g masła
masa serowa: 0,6 kg twarogu półtłustego, 6 jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g sera żółtego, 200 g łososia wędzonego na zimno, 12 jaj przepiórczych, pęczek koperku, 4 łyżki jogurtu typu greckiego, ¼ łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego
Kruszonka: 100 g mąki, 120 g masła, 70 g sera żółtego
Sposób przygotowania: Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.
Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo i obrane jajka przepiórcze.
Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową. Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę.
(źródło: msm-monki.pl)

Quiche w kształcie serca ze szpinakiem
Proste danie, odpowiednio zaaranżowane stanie się znakomite na romantyczną kolację
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
120 g masła
1 żółtko
szczypta soli
Farsz:
200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 żółtko
50 ml śmietanki słodkiej 18%
200 g sera żółtego
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
10 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania: Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200 st. C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut.
(źródło: msm-monki.pl)

Minikanapeczki w kształcie serduszek
Takie kanapeczki można zrobić dosłownie ze wszystkim - na przykład z pysznymi krewetkami lub pasztetem i pomarańczami.
Składniki:
3 pomarańcze, 200 g masła, 200 g cukru, żółtka jaj - 4, chleb tostowy (15 kromek)
dobrej jakości pasztet w kawałku - 500 g (lub 15 dużych krewetek)
1 granat
foremka w kształcie serca w dwóch rozmiarach
Sposób przygotowania: Pomarańcze sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i z wszystkich wycisnąć sok. W garnuszku umieścić skórkę i sok z wyciśniętych pomarańczy. Gotować na wolnym ogniu kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając, aż sok zredukuje się do konsystencji syropu. Na garnku z gotującą się wodą postawić szklaną, żaroodporną lub metalową miskę tak, by dno garnka nie dotykało spodu miski. Przelać do niej syrop z pomarańczy, dodać masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość gotować, co jakiś czas mieszając na małym ogniu na parze, aż cukier i masło się rozpuszczą i uzyskamy gładką, jednolitą masę. Następnie energicznie mieszając dodać żółtka i podgrzewać często mieszając jeszcze przez kilkanaście minut, aż masa zgęstnieje. Masę zdjąć z palnika i wystudzić. Kromki chleba tostowego posmarować wystudzoną pastą i wykroić serca za pomocą większej foremki. Pasztet pokroić na centymetrowe plastry i wykroić z nich serca mniejszą foremką. Ułożyć je na kanapeczkach z pastą pomarańczową, udekorować ziarenkami granatu.
(źródło: dancake.pl)