5 z 10
Łosoś a la Romeo...
fot. 123RF

Łosoś a la Romeo

Pamiętajmy, że lepiej ciasto francuskie lekko przepiec, niż go nie dopiec

Składniki:
ok. 75 dag fileta z łososia (bez skóry)
2 paczki gotowego ciasta francuskiego
2 szklanki zieleniny (natki pietruszki, koperku, szczypiorku - z przewagą natki pietruszki)
ewentualnie 1-2 gałązki świeżego estragonu
1 mała pikantna czerwona świeża papryczka
2 jajka, ewentualnie sok z cytryny, sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Filet umyć i osuszyć, sprawdzić, czy gdzieś nie pozostały ości, natrzeć solą i pieprzem (jak ktoś lubi, może natrzeć odrobiną soku z cytryny). Papryczkę oczyścić usuwając gniazda nasienne i ogonek, pokroić w paseczki. Zieleninę dokładnie posiekać i wymieszać z papryczką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, następnie delikatnie rozwinąć na niej porcje ciasta. Na cieście ułożyć rybę, zostawiając z brzegu trochę wolnego miejsca. Na rybie rozłożyć zieleninę, starając się, aby mięso było całkiem przykryte. Jajko lekko ubić i posmarować nim brzegi ciasta. Pozostałą porcję ciasta rozwałkować i przykryć rybę, sklejając starannie brzegi. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem lub naciąć w kilku miejscach, aby podczas pieczenia para mogła swobodnie uchodzić. Posmarować ubitym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) przynajmniej na 30 minut.


(Przepis z książki „Afrodyzjaki wszech czasów” autorstwa Małgorzaty Caprari)

6 z 10
Pikantny tort świętego Walentego...
fot. 123RF

Pikantny tort świętego Walentego

To danie musimy przygotować dzień wcześniej, czyli już we wtorek

Składniki:
1/4 kostki masła
8 jajek ugotowanych na twardo
garść posiekanego koperku
garść posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
2 małe słoiczki kawioru czarnego
lub czerwonego
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Masło stopić i ostudzić. Jajka jak najdrobniej posiekać lub utrzeć w malakserze z dodatkiem posiekanej zieleniny. Dodać skórkę cytryny, pół szklanki śmietany i ostudzone stopione masło. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Tortownicę z otwieranymi bokami wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej masę jajeczną, wyrównując powierzchnię. Całość przykryć płatkiem folii spożywczej i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Następnego dnia ostrożnie przełożyć „tort” na ozdobny talerz, posmarować pozostałą śmietaną i przykryć warstwą kawioru. Tort można dodatkowo przybrać, na przykład gałązkami zieleniny albo piklami w kształcie serc.


(Przepis z książki „Afrodyzjaki wszech czasów” autorstwa Małgorzaty Caprari)

7 z 10
Zupa na ostro z czerwonej papryki i pomidorów...
fot. 123RF

Zupa na ostro z czerwonej papryki i pomidorów

Zupę możemy serwować z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa

Składniki:
1/2 kg czerwonej papryki
1 kartonik pomidorów krojonych bez skórki
2 marchewki
2 papryczki chili
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
świeża bazylia lub oregano


Sposób przygotowania: Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plastry. Papryczki chili posiekać dość grubo, cebule posiekać na dość grube piórka, marchewki umyć, obrać i pokroić w słupki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do garnka. Dodać bulion warzywny oraz pomidory z kartonika. Gdy papryka i marchewki zmiękną, wyjąć wszystkie warzywa, a wywar odstawić. Wyjęte warzywa dokładnie zblendować, tak, by uzyskać warzywne puree, do którego dodamy wywar. Całość przełożyć do garnka i kilka minut podgrzewać na małym ogniu.

Przed podaniem zupę posypać posiekaną bazylią lub oregano. Podawać w kokilkach lub miseczkach w kształcie serc.

8 z 10
Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym...
fot. MSM Mońki

Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym

To danie rozgrzeje nas w lutowy wieczór i pobudzi nasze zmysły

Składniki:
500 g filetów rybnych
4 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
1 papryczka chili (czerwona lub zielona)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
pół łyżeczki mielonego kuminu
ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
1 liść laurowy
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1 średni pomidor
puszka mleka kokosowego
100 g serka topionego kremowego
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania: Filety rybne pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kostkę oraz kurkumę, imbir, kumin, cynamon, liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażyć. Następnie dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory, mleko kokosowe i serek topiony. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać wcześniej przygotowaną rybę. Całość poddusić na wolnym ogniu około 10 minut.


(źródło: msm-monki.pl)

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

„Chcę walczyć z Suarezem, może nawet mnie ugryźć!” Legenda Man Utd zadebiutuje w MMA

O TYM SIĘ MÓWI
„Chcę walczyć z Suarezem, może nawet mnie ugryźć!” Legenda Man Utd zadebiutuje w MMA

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Zobacz również

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe