
Łosoś a la Romeo
Pamiętajmy, że lepiej ciasto francuskie lekko przepiec, niż go nie dopiec
Składniki:
ok. 75 dag fileta z łososia (bez skóry)
2 paczki gotowego ciasta francuskiego
2 szklanki zieleniny (natki pietruszki, koperku, szczypiorku - z przewagą natki pietruszki)
ewentualnie 1-2 gałązki świeżego estragonu
1 mała pikantna czerwona świeża papryczka
2 jajka, ewentualnie sok z cytryny, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Filet umyć i osuszyć, sprawdzić, czy gdzieś nie pozostały ości, natrzeć solą i pieprzem (jak ktoś lubi, może natrzeć odrobiną soku z cytryny). Papryczkę oczyścić usuwając gniazda nasienne i ogonek, pokroić w paseczki. Zieleninę dokładnie posiekać i wymieszać z papryczką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, następnie delikatnie rozwinąć na niej porcje ciasta. Na cieście ułożyć rybę, zostawiając z brzegu trochę wolnego miejsca. Na rybie rozłożyć zieleninę, starając się, aby mięso było całkiem przykryte. Jajko lekko ubić i posmarować nim brzegi ciasta. Pozostałą porcję ciasta rozwałkować i przykryć rybę, sklejając starannie brzegi. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem lub naciąć w kilku miejscach, aby podczas pieczenia para mogła swobodnie uchodzić. Posmarować ubitym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) przynajmniej na 30 minut.
(Przepis z książki „Afrodyzjaki wszech czasów” autorstwa Małgorzaty Caprari)

Pikantny tort świętego Walentego
To danie musimy przygotować dzień wcześniej, czyli już we wtorek
Składniki:
1/4 kostki masła
8 jajek ugotowanych na twardo
garść posiekanego koperku
garść posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
2 małe słoiczki kawioru czarnego
lub czerwonego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Masło stopić i ostudzić. Jajka jak najdrobniej posiekać lub utrzeć w malakserze z dodatkiem posiekanej zieleniny. Dodać skórkę cytryny, pół szklanki śmietany i ostudzone stopione masło. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Tortownicę z otwieranymi bokami wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej masę jajeczną, wyrównując powierzchnię. Całość przykryć płatkiem folii spożywczej i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Następnego dnia ostrożnie przełożyć „tort” na ozdobny talerz, posmarować pozostałą śmietaną i przykryć warstwą kawioru. Tort można dodatkowo przybrać, na przykład gałązkami zieleniny albo piklami w kształcie serc.
(Przepis z książki „Afrodyzjaki wszech czasów” autorstwa Małgorzaty Caprari)

Zupa na ostro z czerwonej papryki i pomidorów
Zupę możemy serwować z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa
Składniki:
1/2 kg czerwonej papryki
1 kartonik pomidorów krojonych bez skórki
2 marchewki
2 papryczki chili
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
świeża bazylia lub oregano
Sposób przygotowania: Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plastry. Papryczki chili posiekać dość grubo, cebule posiekać na dość grube piórka, marchewki umyć, obrać i pokroić w słupki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do garnka. Dodać bulion warzywny oraz pomidory z kartonika. Gdy papryka i marchewki zmiękną, wyjąć wszystkie warzywa, a wywar odstawić. Wyjęte warzywa dokładnie zblendować, tak, by uzyskać warzywne puree, do którego dodamy wywar. Całość przełożyć do garnka i kilka minut podgrzewać na małym ogniu.
Przed podaniem zupę posypać posiekaną bazylią lub oregano. Podawać w kokilkach lub miseczkach w kształcie serc.

Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym
To danie rozgrzeje nas w lutowy wieczór i pobudzi nasze zmysły
Składniki:
500 g filetów rybnych
4 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
1 papryczka chili (czerwona lub zielona)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
pół łyżeczki mielonego kuminu
ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
1 liść laurowy
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1 średni pomidor
puszka mleka kokosowego
100 g serka topionego kremowego
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Filety rybne pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kostkę oraz kurkumę, imbir, kumin, cynamon, liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażyć. Następnie dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory, mleko kokosowe i serek topiony. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać wcześniej przygotowaną rybę. Całość poddusić na wolnym ogniu około 10 minut.
(źródło: msm-monki.pl)