
Sałatka Taco w miseczce z tortilli
Wbrew pozorom, to ładnie podane danie wcale nie jest pracochłonne.
Składniki:
1 główka sałaty lodowej, 3 średnie pomidory,
1 średnia czerwona cebula, 2 żółte papryki,
garść czarnych oliwek, puszka czerwonej fasoli,
3 ząbki czosnku, 250 g sera żółtego, 500 g mięsa mielonego wołowego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 4 gotowe tortille
Składniki na dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek,
3 łyżki czerwonego octu winnego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę), szczypta chilli, sól,
cukier do smaku
Sposób przygotowania: Do formy na babkę lub specjalnej formy do tortilli wkładamy tortille i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut, pilnując, by placki nie przypiekły się zbyt mocno. Gotowe wyjmujemy i czekamy aż ostygną. Sałatę szarpiemy na mniejsze kawałki i wykładamy na spód tortilli. Na dobrze rozgrzanym oleju krótko podsmażamy mięso mielone. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, czerwoną cebulę w drobne piórka. Czerwoną fasolę odsączamy. Na sałatę w miseczkach wykładamy pokrojone pomidory, paprykę, mięso mielone, fasolę i pokrojone w krążki oliwki. Składniki na dressing dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę tuż przed podaniem, posypując ją wcześniej startym żółtym serem.
(źródło: dancake.pl)