
Na Mazurach królują kartacze
Kartacze to popisowa potrawa z Mazur. Podobno najlepsze serwowane są w Baniach Mazurskich. Choć jest to potrawa czasochłonna, smak wynagradza wszelkie trudy. Najlepiej smakują z lekko podsmażoną skórką.
Kartacze jako danie typowo podlaskie jest daniem ziemniaczanym. Podawane jest w wielu restauracjach i punktach gastronomicznych województwa, w ciągu całego roku można je zjeść w barach i restauracjach Augustowa.
Na początku XIX wieku ziemniaki uratowały Polaków od głodu - od tego czasu Polska stała się krajem, o którym poeta Włodzimierz Zagórski pisał „Znaszli ten kraj, gdzie kartofla dojrzewa?”

Małopolska o smaku chrzanu
Kuchnia wielkanocna Małopolski ma wiele do zaoferowania. Wyrazista i sycąca chrzanówka, pochodząca z wsi Lanckrona, cieszy się największą sławą wśród mieszkańców południowych krańców Polski. Regionalnym przysmakiem z krainy małopolskiej jest także strząska, serwowana na niedzielne śniadania, którą przyrządza się z pokrojonych wędlin, jajek, chrzanu i przypraw zalewanych wodą i octem z dodatkiem żelatyny.

Wielkanoc prawosławna, obchodzona jest przez mieszkańców zwłaszcza regionów wschodniego pogranicza. W Wielką Sobotę w cerkwi święci się pokarmy, głównie jajka (często bez skorupek) oraz ciasto zwane Paschą
Pascha to deser, który na Wielkanoc podawano w Rosji i na Ukrainie. Początkowo przyrządzano ją z mleka i śmietany, z których po gotowaniu uzyskiwano twaróg. Po odsączeniu masie nadawano kształt stożka, symbolizującego grób Chrystusa. Dziś Paschę najczęściej sporządza się z mielonych orzechów, a dekoruje się bakaliami.

Na Kaszubach króluje zylc
Na Kaszubach jedzą gotowaną szynkę oraz zylc, czyli galaretę z siekanych wieprzowych nóżek i włoszczyzny.