
Na Pomorzu:prażnica
W Wielkanoc na Pomorzu skosztować można między innymi szynki w cieście, która smakuje równie apetycznie na zimno, jak i na ciepło.
– Dla wzbogacenia tradycyjnej receptury możemy pokusić się o wcześniejsze obtoczenie szynki w tartym żółtym serze, który urozmaici nie tylko nutę smakową dania, ale i ułatwi przywieranie ciasta do szynki – podpowiada ekspert MSM Mońki.
Dawniej najczęściej na śniadanie przyrządzana była prażnica, do dziś stanowiąca bardzo popularne danie śniadaniowe. Jest to bowiem nic innego jak jajecznica usmażona na boczku, będąca niemniej istnym rarytasem po czterdziestodniowym poście, w czasie którego jedzono tylko i wyłącznie żur oraz śledzie.
Ze słodkości zdecydowany prym wiedzie kuch obsypany kruszonką, czyli klasyczna babka drożdżowa, przygotowywana także w wersji marchewkowej.

Na Kujawach: kraszanki
Na Kujawach królują kraszanki, czyli jaja bez wzorów, jednobarwne. Gotowano je w łuskach cebuli na kolor brązowy, w oziminie na zielono, w burakach na czerwono.
Dzisiaj - z fantazją i w czekoladzie - podaje się je także na ...muffinkach:)

Na Podkarpaciu: rosół z gwoździa lub żurek z kwaśnego mleka

Na Podlasiu: sękacz
Kluczową potrawą na Podlasiu jest czerwony barszcz, który zazwyczaj kojarzy się z Wigilią. Tu niemniej przyrządzany jest z buraków kiszonych.
Obowiązkową pozycją w menu jest również pascha oraz szołdra, czyli szynka wędzona.
Nie można zapomnieć o sękaczu, którego nie trzeba przedstawiać miłośnikom regionalnych wypieków.