![Wielkanoc 2018. TOP 10 regionalnych potraw. Chleb "z myszą" i prażnica na świąteczne śniadanie [galeria]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/bc/37/5aab977c417ca_o_large.jpg)

W Wielkopolsce: studzienina
Po czterdziestu dniach ścisłej diety postnej, która w przeszłości obfitowała głównie we wspomniany żur oraz „pyry z gzikiem”, w poznańskich rejonach stawia się przede wszystkim na bardzo pożywne śniadanie. Dlatego też wielkopolski stół wielkanocny powinien być suto zastawiony głównie daniami mięsnymi. Obok tradycyjnych wędlin bardzo często podawana jest także galareta z wieprzowych nóżek, zwana studzieniną.

Na Podlasiu: wytrawna baba ziemniaczana
Królową wielkanocnych potraw jest babka w wersji wytrawnej, bo ziemniaczana.
– Ten prawdziwy podlaski rarytas, przyrządzony w oparciu o tradycyjną recepturę, jest przygotowywany z utartych ziemniaków zmieszanych z podsmażonym boczkiem, doprawionych kminkiem i solą, a następnie zapieczonych w piekarniku na złocisty kolor. Możemy jednak wzbogacić jej smak różnymi dodatkami, np. żółtym serem – mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

Na Śląsku: szpajzy i murziny
Na stołach regionu zagoszczą same smakołyki: kołocze, drożdżowe baby, szpajzy i murziny.
Murzin to ciasto drożdżowe, które zaprawia się tłuszczem z wędzonki. Do środka zawija się kawałki kiełbasy, szynki lub boczku. Ciasto trzeba dobrze wypiec, żeby było chrupiące i miało odpowiedni kolor.
Podobne specjały znajdziemy na wielkanocnych stołach w okolicach Raciborza. Tu tradycyjny, cieszyński murzin nosił nazwę... "chleba z myszą".