
TEN CUKIER NIE WSZYSTKICH KRZEPIŁ
Wycofanie 5 partii ekologicznego Bio Cukru Kokosowego nastąpiło z powodu stwierdzenia alergennego glutenu na poziomie powyżej 80 mg w próbce z Holandii. Zdecydował o tym dobrowolnie producent – Intenson Europe z Karczewa. Na swej stronie firma zamieściła stosowne informacje dla konsumentów z nietolerancje na gluten.

O MLEKU TRZEBA PISAĆ
Ze względu na brak informacji o obecności składnika alergennego – mleka – wycofano mrożony produkt o nazwie Spring Home TYJ SPRING ROLL PASTRY. Wzmianki o białku mleka (kazeinie) w składzie nie było na
etykietach. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na mleko może wywołać reakcję alergenną. Towar trafił do odbiorców w Polsce od dostawców z Holandii i Danii. Producent: Tee Yih Jia Food Manufactering Pte Ltd, Singapur.

KADM JUŻ W ZARODKU
Zarodki pszenne prażone wycofano po stwierdzeniu przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kadmu. Producent: Kubara z Częstochowy. Firma zaraz po otrzymaniu informacji o wykrytej niezgodności poinformowała swoich klientów o sytuacji i konieczności zablokowania kwestionowanego produktu. Część partii została jednak sprzedana konsumentom. Sprawą zajęła się Państwowa Inspekcja Sanitarna.

LODOWA POMYŁKA Z LIDLA
W wyniku pomyłki niektóre opakowania produktu „Hӓagen-Dazs, lody o smaku Strawberry Cheescake, 460 ml” opatrzono etykietą innego rodzaju lodów. Skutkiem tego była błędna informacja dotycząca alergenów, tj. glutenu, który nie został zadeklarowany. U klientów z alergią na niego/nietolerancją mogła wystąpić nietolerancja wywołana spożyciem. Firma Lidl tuż po informacji od czeskiego producenta samodzielnie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku produktu i poinformowała o tym klientów na swej stronie.