
Osoby w starszym wieku nie powinny rezygnować ze świeżych owoców i warzyw. W miarę możliwości należy unikać żywności wysoko przetworzonej, pełnej chemicznych dodatków.

Dieta seniorów powinna uwzględniać dużą zawartość składników odżywczych, przy kaloryczności odpowiedniej dla wieku i aktywności fizycznej – mówi Anna Sienkiewicz, psychodietetyk z białostockiej firmy Vitella.

Sałatka grecka to śródziemnomorski klasyk, czyli proste i szybkie danie ze świeżych, soczystych, grubo krojonych warzyw, wyrazistych w smaku czarnych oliwek i sera fety. To źródło wielu witamin i smakuje rewelacyjnie.

Zupa rybna – rodzaj zupy, której podstawowym składnikiem jest zdrowy wywar z mięsa i ości ryb, niekiedy owoców morza, które nadają jej charakterystycznego smaku i zapachu. Rozmaite zupy rybne występują w kuchniach wielu krajów, również w kuchni polskiej.