Wielu seniorów nie przywiązuje wagi do jedzenia. Mają zaburzenia zmysłu smaku i powonienia, a także często związany z tym brak apetytu. Często osoby starsze mają nadwagę lub są wychudzone i występują u nich niedobory składników pokarmowych. Aby tego uniknąć, należy odpowiednio układać dietę. Musi ona uwzględniać indywidualne potrzeby i zalecenia dietetyczne lekarza, np. przy miażdżycy, niewydolności nerek czy cukrzycy.
- Dieta seniorów powinna uwzględniać dużą zawartość składników odżywczych, przy kaloryczności odpowiedniej dla wieku i aktywności fizycznej – mówi Anna Sienkiewicz, psychodietetyk z białostockiej firmy Vitella. - Osoby po 65. roku życia powinny spożywać 4-5 posiłków dziennie, o stałych porach. Przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 3-4 godziny. W diecie należy zmniejszyć udział tłuszczów zwierzęcych. Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych (olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek).
Główne źródło energii w diecie osób starszych powinny stanowić węglowodany, czyli produkty zbożowe pełnoziarniste, np. pieczywo pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, świeże warzywa i owoce. Ważnym składnikiem diety osoby starszej jest białko, ponieważ niedobory mogą bezpośrednio przekładać się na przyspieszenie oraz pogłębienie związanego z wiekiem spadku masy mięśniowej.
Prawidłowe odżywianie w podeszłym wieku jest jednym z elementów gwarantujących dłuższe życie. Tak więc, nie powinno się spożywać potraw ciężkostrawnych. Warto zrezygnować więc ze smażenia, na rzecz pieczenia i gotowania. Należy zminimalizować spożycie soli oraz produktów bogatych w sód.
Obecnie dostępnych jest wiele suplementów diety dla seniorów. Chociaż są one dostępne bez recepty, warto jednak skonsultować z lekarzem możliwość ich używania i wybór poszczególnych wyrobów, przede wszystkim ze względu na możliwość ich interakcji z lekami stale przyjmowanymi.
Przedstawiamy przykładowy jadłospis dla seniora (1700 kcal) w różnych wersjach:
DZIEŃ 1
Śniadanie 1
– Owsianka z sezamem (ugotowana na mleku roślinnym lub mleku krowim)
Śniadanie II
– Koktajl owocowy z siemieniem lnianym
Obiad
– Kolorowe leczo drobiowe z papryką, cukinią i pomidorami
Podwieczorek
– Kanapka z szynką drobiową i ogórkiem kiszonym
Kolacja
– Sałatka z brokułem i jajkiem
DZIEŃ 2
Śniadanie 1
– Tosty z pieczywa pełnoziarnistego z mozzarellą i pomidorami, jabłko
Śniadanie 2
– Daktylowy koktajl z migdałami i suszonymi śliwkami
Obiad
– Dorsz zapiekany w maśle z koperkiem i czosnkiem z makaronem pełnoziarnistym, surówka z czerwonej kapusty
Podwieczorek
– Serek wiejski ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Kolacja
– Sałatka z tuńczykiem w sosie własnym i pomidorami, chleb żytni razowy
DZIEŃ 3
Śniadanie 1
– Płatki orkiszowe z jabłkiem i cynamonem (ugotowane na mleku roślinnym lub mleku krowim)
Śniadanie 2
– Koktajl z jarmużem
Obiad
– Pieczony kurczak w marynacie musztardowo – miodowej z kaszą gryczaną, surówka z kiszonej kapusty
Podwieczorek
– Kanapka z szynką i ogórkiem
Kolacja
– Sałatka grecka