Amerykański chleb kukurydziany: wyśmienity przepis na pieczywo nie tylko na kanapki. Popularny składnik dodaje wilgotności

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy chleb kukurydziany będzie wyjątkowo puszysty, gdy przygotujecie go na maślance. Dodatkowo można oddzielić białka od żółtek i ubić je na puszystą pianę.
Domowy chleb kukurydziany będzie wyjątkowo puszysty, gdy przygotujecie go na maślance. Dodatkowo można oddzielić białka od żółtek i ubić je na puszystą pianę. 123rf.com/yelenayemchuk/zdjęcie ilustracyjne
Chleb kukurydziany to rodzaj pieczywa doskonale znanego w Stanach Zjednoczonych. Szczególnie w na południu kraju. Puszystość i wilgotność chleba kukurydzianego wynika z zastosowania maślanki, a także kukurydzy z puszki. Zobacz, jak zrobić bezglutenowy chleb kukurydziany.

W skrócie

Wilgotny chleb kukurydziany najczęściej podawany jest na słono. Do masy chlebowej gospodynie często dodawały składniki, które akurat miały w kuchni. Najczęściej masę doprawiano pokrojoną cebulą, czosnkiem, startym żółtym serem, mieloną słodką lub ostrą papryką, lub kawałkami podsmażonego boczku. W sezonie na kukurydzę, czyli w lipcu i sierpniu można korzystać z podgotowanych i zmielonych ziaren wydobytych ze świeżego warzywa.

Chleb kukurydziany – przepis z kukurydzą konserwową

Liczba porcji: dla 6 – 8 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: prosty.

Składniki:

  • 40 g masła,
  • 210 g mąki kukurydzianej,
  • 7 g proszku do pieczenia,
  • 3 g soli,
  • 240 g maślanki,
  • 2 jajka,
  • 170 g kukurydzy konserwowej,
  • 1 cebula,
  • 10 ml oleju.

Jak zrobić chleb kukurydziany?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 190° Celsjusza. Tortownicę o średnicy 24 cm należy wysmarować dokładnie masłem.
  2. Cebulę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem należy podsmażyć cebulę na złoty kolor.
  3. W misce należy połączyć mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka należy dokładnie wymieszać z maślanką.
  4. Odcedzoną kukurydzę z puszki trzeba zblendować na gładką masę razem z maślanką i jajkami. Do tej masy należy dodać podsmażoną cebulę.
  5. Mokre składniki należy dodać do suchych i dokładnie wymieszać szpatułką.
  6. Masę na chleb kukurydziany można przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką kukurydzianą tortownicy.
  7. Następnie należy wstawić chleb kukurydziany do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.
  8. Szybki chleb kukurydziany jest gotowy, gdy nabierze złotego koloru, a wetknięty w środek patyczek do szaszłyków będzie suchy.

Chleb kukurydziany na drożdżach

W podobny sposób można przygotować chleb kukurydziany z dodatkiem suszonych drożdży. W tym przypadku zamiast proszku do pieczenia używa się drożdży instant. Drożdże można namoczyć w trzech łyżkach ciepłej wody, aby je aktywować, a następnie dodać do pozostałych składników. Jeżeli według was ciasto będzie zbyt luźne, to można dodać więcej przesianej mąki kukurydzianej. Dla osób nieobawiających się glutenu może być to także mąka pszenna.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Amerykański chleb kukurydziany: wyśmienity przepis na pieczywo nie tylko na kanapki. Popularny składnik dodaje wilgotności - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl