Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
680 materiałów
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
To te miody Polacy kupują najczęściej. Zaskoczenie? A może to też twój wybór?
Średnio w ciągu roku Polak zjada 1 kg miodu. To niewiele, jeśli porównamy się z Niemcami czy Włochami, gdzie ilość jest 2-krotnie większa, a tacy Grecy jedzą aż...
System kaucyjny włączy opakowania po mleku. Branża widzi zagrożenie sanitarne
Tak dla systemu kaucyjnego, ale czy dla każdego typu opakowań? Pleśń z resztek między półkami z żywnością nie brzmi zachęcająco. Sposób organizacji tego system...
Pole orały za niego anioły, wspomaga podczas susz. Kim był św. Izydor Oracz?
Święty Izydor Oracz jest uznawany za patrona rolników. W Kościele katolickim wspomina się go 15 maja i właśnie ten dzień jest jednocześnie świętem rolników. W...
Mamy już suszę i ekstremalne zagrożenie pożarami!
Brak wyraźnych opadów deszczu w ostatnich tygodniach i bezdeszczowe prognozy na kolejne dni mogą niepokoić m.in. rolników i leśników. Ciemnoczerwone i brązowe...
10 zł za kilogram młodych ziemniaków? Taniej na zamówienie bezpośrednio u rolnika
W sprzedaży przybywa młodych polskich ziemniaków, które są uprawiane pod osłonami, w tunelach. Rolnicy wystawiają ogłoszenia, w których zachęcają do składania...
Zaczniesz od mięty? W maju możesz suszyć pierwsze tegoroczne zioła. Jak to zrobić?
Zaczął się sezon na zbieranie świeżych ziół. Aromatyczne rośliny nadają naszym potrawom niepowtarzalny smak i zapach, można zrobić z nich napar, np. z mięty...
Możesz uprawiać w ogródku i na balkonie. Najlepsze sąsiedztwo dla fasoli
Przedstawiamy zasady doboru roślin towarzyszących dla fasoli, uwzględniając zarówno pozytywne, jak i negatywne oddziaływanie. W tym artykule podpowiemy, jakie...
Jaki termin sprzedaży zbóż zakwalifikuje do dopłaty?
Rolnicy wyczekują na zapowiedziane przez ministerstwo rolnictwa dopłaty do zbóż sprzedanych w 2024 roku. Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w sprawie...
Nie tylko kwiaty! Te drzewa i warzywa kwitną w maju i czerwcu
Jednocześnie atrakcyjnie kwitną i są pożyteczne, ponieważ po wykształceniu owoców do zjedzenia. Kwitnące warzywa są jedną z nieoczywistych odpowiedzi na...
Przymrozki nie odpuszczają. Gdzie będą tej nocy? IMGW podaje prognozę
Nadchodzące noce znów mogą przynieść przygruntowe przymrozki do około –2 st. Celsjusza. Gdzieniegdzie pokropi, ale niedziela ma być już pogodniejsza, zapowiada...