Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1305 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Jak zrobić kiszone pomidory? To one strąciły rosyjskiego drona](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/45/4f/62289e1f8932a_o_xsmall.jpg)
Jak zrobić kiszone pomidory? To one strąciły rosyjskiego drona
Od wielu dni Internecie można znaleźć wiele informacji na temat Ukrainki, która strąciła drona za pomocą słoika z kiszonymi ogórkami. Powstały już liczne memy i...
![Przewodnik Michelin zawiesza udział rosyjskich restauracji. Czy to koniec przyznawania gwiazdek w tym roku?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d2/61/6228818f7e08a_o_xsmall.jpg)
Przewodnik Michelin zawiesza udział rosyjskich restauracji. Czy to koniec wyróżnień?
Organizatorzy corocznego plebiscytu Michelin ogłosili 4 marca zawieszenie przyznawania gwiazdek wszystkim rosyjskim restauracjom. Decyzja związana jest z...
![Magda Gessler: „To nie był mój pomysł”. Krzysztof Gonciarz zdradza kulisy „Kuchennych Rewolucji”](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5c/00/622732ff6a70a_o_xsmall.jpg)
Krzysztof Gonciarz o kulisach „Kuchennych Rewolucji” Magdy Gessler
Krzysztof Gonciarz to jeden z najpopularniejszych polskich youtuberów. Ostatnio nagrał film razem z Magdą Gessler, w którym przedstawił kulisy powstawania...
![Bezy z makaronem i bułki czosnkowe. Olia Hercules gotuje dla Ukrainy i poleca przepisy](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/92/d8/621cc59672429_o_xsmall.jpg)
Bezy z makaronem i bułki czosnkowe. Olia Hercules gotuje dla Ukrainy
Olia Hercules to Ukrainka mieszkająca w Londynie. Jej książki poświęcone między innymi kuchni ukraińskiej okazały się fenomenem wydawniczym. Aktualnie autorka...
![Na Dzień Kobiet wypróbuj wyjątkowe przepisy niezwykłych kobiet. Czekolada Fridy Kahlo czy kurczak Sophii Loren? Wybierz sama](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/20/d2/61f1462a2aa07_o_xsmall.jpg)
Gorąca czekolada od Fridy Kahlo, kurczak Sophii Loren. Mamy przepisy!
Książka kulinarna „Nienasycone” oddaje hołd czternastu niezwykłym kobietom oraz snuje fantazje o ulubionych przez nie potrawach. Wśród wyjątkowych postaci...
![Co można zrobić z czerstwego chleba? Nie wyrzucaj go! Podpowiadamy, jak wykorzystać czerstwe pieczywo](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/92/f2/622661eddb500_o_xsmall.jpg)
Co zrobić z czerstwego chleba? Nie musisz go wyrzucać
Czasem nie jesteśmy w stanie zjeść całego chleba od razu. Można podzielić go na porcje i zamrozić. Można też poszukać kilku prostych metod na przywrócenie mu...
![Pasjonatki cukiernictwa wygrały Mistrzostwa Polski. Zobacz zwycięski tort](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/92/82/62260c9d19585_o_xsmall.jpg)
Pasjonatki cukiernictwa wygrały Mistrzostwa Polski. Zobacz zwycięski tort
W ramach targów branży cukierniczej i lodziarskiej Expo Sweet 27 lutego 2022 roku odbyły się Mistrzostwa Polski w dekoracji tortów. Zwycięzcy będą reprezentować...
![Jesteś fanem serialu „Wikingowie"? Zobacz, co jadali skandynawscy wojownicy](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b0/c4/6221f465921c6_o_xsmall.jpg)
Suszona ryba, pieczony dzik i wino. Co jedli Wikingowie?
Wikingowie to wojownicy zamieszkujący tereny Skandynawii od VIII wieku. Zainteresowanie tym społeczeństwem wzrosło w ostatnich latach wraz z emisją serialu...
![Rosyjska restauracja krytykowana w sieci. Znany pisarz stanął w obronie](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/70/17/62208a293bd1f_o_xsmall.jpg)
Rosyjska restauracja krytykowana w sieci. Znany pisarz stanął w obronie
Restauracja Skamiejka znajduje się przy warszawskiej Pradze. Ostatnio wzbudziła wiele emocji, które wiązały się z atakiem wojsk rosyjskich na Ukrainę. Na pomoc...
![Najciekawsze restauracje po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler. Dziś premiera nowego sezonu](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/20/be/61f3bb717b01a_o_xsmall.jpg)
Najciekawsze restauracje w Polsce po „Kuchennych Rewolucjach”
„Kuchenne Rewolucje”, które możemy oglądać w telewizji od 2010 roku, to prawdziwy fenomen. Nowy sezon już 3 marca 2022 roku o 21.35. Cały czas rośnie liczba...