Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1305 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Top Chef Marcin Przybysz przybliża dania na Wielki Post. Rybny pasztet, ser z migdałów i mleko owsiane do barszczu](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/70/ef/620e1cc3c5ee6_o_xsmall.jpg)
Top Chef Marcin Przybysz przybliża dania na Wielki Post. Ser z migdałów i nie tylko
Wielki Post w kościele katolickim trwa od Środy Popielcowej (2 marca 2022) do Wielkiej Soboty (16 kwietnia). Przez 40 dni wierni rezygnowali z jedzenia mięsa i...
![Spróbuj gruszek pięknej Heleny w słonym karmelu. Mamy przepisy na zdrowe słodycze i desery bez wyrzutów sumienia](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d0/84/622723acb9b36_o_xsmall.jpg)
Próbowaliście kiedyś gruszek pięknej Heleny w karmelu? Mamy przepisy na zdrowe desery
Czy deser może być zdrowy? Oczywiście, że tak. Czy zawsze muszą się z nim wiązać wyrzuty sumienia? Oczywiście, że nie. Można znaleźć przepisy na zdrowe desery...
![Pastaman Mateo Zielonka makaronem podbija świat. Sprawdź przepis mistrza na pappardelle](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/97/4f/6183f245cb1bd_o_xsmall.jpg)
Pastaman Mateo Zielonka makaronem podbija światowe restauracje
Mateo Zielonka swoimi makaronami podbił Londyn. Jego pasty to kulinarny majstersztyk. Występują w różnych kształtach, wzorach i kolorach. Mateo zebrał je w...
![Co dzieje się z organizmem, kiedy przestajesz jeść mięso? Sprawdź zalety diety roślinnej](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/9c/5c/61f15a0c52844_o_xsmall.jpg)
Co dzieje się z organizmem, kiedy odstawisz mięso?
Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna, również w Polsce. Jak każdy sposób odżywiania, ma ona zarówno swoje wady, jak i zalety. Zanim sięgniemy...
![Pierogi ruskie, ryba po grecku i śledź po japońsku. Te nazwy mogą was zmylić](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a6/8a/621ca3f557377_o_xsmall.jpg)
Pierogi ruskie, ryba po grecku i śledź po japońsku. Te nazwy mogą was zmylić
Pierogi ruskie to klasyczne danie tradycyjnej kuchni polskiej. W ostatnim czasie w związku z agresją Rosji na Ukrainie coraz częściej bary mleczne i garmażerki...
![Monika Brodka będzie gotować na granicy dla uchodźców z Ukrainy. Dołącza do Żarcia Na Kółkach i apeluje do kucharzy](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/37/d9/621c8c011629f_o_xsmall.jpg)
Monika Brodka będzie gotować na granicy dla uchodźców. Dołącza do Żarcia Na Kółkach
Monika Brodka to jedna z ciekawszych osobowości artystycznych w Polsce. Znana jest z zamiłowania do alternatywnej muzyki, mody oraz gotowania. „Kochane...
![Co zrobić z olejem po smażeniu? Nie rób jednej rzeczy!](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/58/cd/6218e7ddcbde7_o_xsmall.jpg)
Co zrobić z olejem po smażeniu? Nie rób jednej rzeczy!
Wiele osób może się zastanawiać, co zrobić z olejem po smażeniu pączków i faworków. Warto wiedzieć, co zrobić z olejem i jak go utylizować oraz ile razy można...
![Prowadzą w Polsce restauracje i kawiarnie z kuchnią ukraińską. Chcą pomóc rodakom w obliczu wojny. My też możemy ich wesprzeć](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/79/df/6218de1328190_o_xsmall.jpg)
Prowadzą restauracje i kawiarnie z kuchnią ukraińską. Teraz chcą pomóc rodakom
W Polsce prężnie działa wiele restauracji i kawiarni serwujących potrawy ukraińskiej kuchni. Resto Lwów, kawiarnie Dobro&Dobro i restauracja Kozaczok w różny...
![Obiad za 3 złote Katarzyny Bosackiej. Sprawdź inspirację z kuchni indyjskiej na tanie gotowanie](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/fd/f3/62179b07a1b9b_o_xsmall.jpg)
Obiad za 3 złote Katarzyny Bosackiej. Sprawdź inspirację z kuchni indyjskiej
Katarzyna Bosacka znana jest z programu „Wiem, co jem”, gdzie wielokrotnie podpowiadała, jakie produkty wybierać, aby były zdrowe, tanie i smaczne. Aktualnie...
![Churros, naleśniki i inne dania ze świata na koniec karnawału. Wypróbuj koniecznie!](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/4c/f4/6217770946d74_o_xsmall.jpg)
Churros, naleśniki i inne dania ze świata na koniec karnawału. Wypróbuj koniecznie!
Na całym świecie łasuchy świętują ostatnie dni karnawału. Każdy kraj świętuję ten dzień podając specjalne słodkości. Karnawał z języka włoskiego oznaczał...