Program ma charakter prozdrowotny - jest odpowiedzią na szerzące się wśród dzieci otyłość oraz niedowagę. Oszacowano, że ten problem ma co piąty uczeń. Projekt jest owocem współpracy pomiędzy resortami edukacji oraz rodziny, pracy i polityki społecznej.
Program „Stołówka szkolna” zakłada, że od września 2019 roku w każdej podstawówce ma funkcjonować jadalnia, w której uczniowie będą zjadać przyniesione z domu posiłki. Natomiast od 2021 roku wszystkie szkoły podstawowe zostaną zobowiązane do zapewnienia swoim uczniom ciepłych posiłków w stołówkach. Rodzice mają częściowo płacić za obiady.
Polecamy także:
Program Skyway 2018. Co, gdzie, kiedy? Plan, atrakcje festiw...
Kolejną zmianą jest wydłużenie przerw pomiędzy lekcjami tak, by uczniowie w spokoju mogli spożywać posiłki. Najkrótsze przerwy mają wynosić 10 minut, najdłuższe nawet 40 minut. Ten pomysł zyskuje pełną akceptację rodziców, którzy wielokrotnie również na naszych łamach skarżyli się na to, że ich dzieciom brakuje czasu na spożycie posiłków w szkole.
- Niemal codziennie słyszałam od syna, że nie zdążył zjeść zupy albo dokończyć drugiego dania - opowiada pani Anna, mama 9-letniego Antka. - Zanim dotarł do stołówki, ustawił się w kolejce po obiad i go dostał, mijała połowa przerwy. Na jedzenie i odniesienie naczyń zostawało mu więc tylko 10 minut. Nie ma się co dziwić, że połowa posiłku zostawała na talerzach.
Toruń jest organem prowadzącym 29 szkół podstawowych, w tym 26 ogólnodostępnych, dwóch specjalnych i jednej placówki artystycznej (szkoła muzyczna). W 18 spośród nich funkcjonują stołówki z własną kuchnią. To SP nr 1, 2, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 16, 18, 19, 24, 28, 31, 32. Z cateringu korzysta natomiast dziewięć placówek - SP nr 3, 5, 15, 17, 23, 33, 34, 35 i szkoła muzyczna. Dla SP nr 26 z ul. Fałata posiłki przygotowuje sąsiednia SP nr 11. Stołówki brakuje jedynie w SP nr 27 w Kaszczorku.
Obejrzyj również: 8-latek prześladowany przez kolegów
- Uczniom wydawana była ciepła herbata - informuje Anna Kulbicka-Tondel, rzeczniczka prezydenta Torunia.- W nowym roku szkolnym zorganizowany będzie catering, a uczniowie za zgodą sanepidu będą zjadać posiłek w klasach.
Zatrudnienie do obsługi kuchni i cateringu w podstawówkach to 68,7 etatu, w tym intendenci - 12,88 etatu, kucharze -20,88 etatu, pomoce kuchenne - 34,94 etatu.
Polecamy:
Toruń w latach 90. na archiwalnych zdjęciach "Nowości". Wspo...