Deser z kaszy jaglanej na Dzień Bez Mięsa 2022
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa obchodzony jest 20 marca. Pomysł na jego celebrowanie zrodził się w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych z inicjatywy organizacji pożytku publicznego, która promuje ochronę zwierząt i roślinną dietę.
Wegetarianizm to świadoma rezygnacja z mięsa, ryb, owoców morza i produktów pochodzenia zwierzęcego. Obecnie coraz więcej osób podejmuje taką decyzję i swoją dietę opiera na pokarmach roślinnych. Dla zdrowia, ale też z pobudek ekologicznych czy moralnych.
Wegetariańskie potrawy są zdrowe, smaczne i zróżnicowane, a dieta wegetariańska nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych smaków czy słodkości. Potwierdza to chociażby Ewa Chodakowska, słynna trenerka, która chętnie dzieli się w social mediach przepisami na zdrowe desery. Mamy dla Ciebie przepis, który nie tylko jest wege, ale również nawiązuje smakiem do znanego deseru a'la snickers.
Kasza jaglana to prawdziwa bomba odżywczo-witaminowa. Bogata jest w:
- błonnik
- białko
- witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę, B6 i kwas foliowy)
- fosfor
- mangan
W deserze są także pyszne, słodkie, suszone daktyle, stanowiące źródło błonnika, witaminy A, witamin z grupy B oraz m.in. potasu, wapnia, żelaza i cynku.
Przepis na wegetariański deser z kaszy jaglanej a'la snickers
(pięć porcji, czas przygotowania ok. 30 min.)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 l wody
- 150 g suszonych daktyli + szklanka wody
- 50 g czekolady dobrej jakości/wegetariańskiej
- 2 łyżki cukru (można dosłodzić do smaku stewią lub ksylitolem)
- garść solonych orzeszków ziemnych
Jak przygotować wegetariański deser z kaszy jaglanej a'la snickers?
Przygotowanie:
- Zalej daktyle szklanką przegotowanej wody i odstaw.
- Przepłucz kaszę wrzątkiem i ugotuj w litrze wody przez 20 min.
- Gdy kasza będzie gotowa, odłóż do innego naczynia 1/4 kaszy i wymieszaj ją z czekoladą. Pozostałą część dosłodź do smaku.
- Zblenduj daktyle razem z wodą w której się moczyły. Zblenduj jasną kaszę oraz kaszę z czekoladą.
- Orzeszki posiekaj.
- W szklankach układaj kolejno jasną masę, masę z daktyli i masę czekoladową. Wierzch posyp orzeszkami. Gotowe!
Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić wegetariański deser krok po kroku.
Kliknij w zdjęcie!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Przyrządzaj smaczne i zdrowe smoothie!
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?