Jak długo można trzymać jajka? Przez ile dni świeże i gotowane jaja są dobre w lodówce i poza? Wyjaśnia profesor NIZP

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Zadbaj, by jajka przygotowane na Wielkanoc były dobrze przechowywane i bezpieczne do spożycia.
Zadbaj, by jajka przygotowane na Wielkanoc były dobrze przechowywane i bezpieczne do spożycia. pixabay.com/RitaE
Jajka są popularnym elementem śniadań, składnikiem ciast i innych potraw. Wielkanoc jest okresem, gdy jemy ich szczególnie dużo. Więcej pojawia się też pytań, np.: jak należy przechowywać świeże jaja? W lodówce czy nie? Dlaczego jajka w markecie nie są w lodówkach? Jak długo są dobre do spożycia? O te świeże i gotowane jajka zapytaliśmy w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego.

Spis treści

Według danych przytaczanych przez Polską Agencję Prasową, a pochodzących od Food and Agriculture Organization (FAO), średnio w ciągu roku Polacy zjadają 163 jajka na osobę. Pod wieloma postaciami pojawiają się na wielkanocnym stole.

Poza ciągle powracającym pytaniem o to, co było pierwsze: jajko czy kura, często pojawia się też to, o miejsce przechowywania jaj po zakupie. W lodówce czy też nie? Odpowiedź jest zdecydowanie prostsza i jednoznaczna:

- Świeże jajka najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ niska temperatura pomaga zachować ich świeżość i zapobiega rozwojowi bakterii - wyjaśnia dr hab. Elżbieta Maćkiw, profesor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH Państwowego Instytutu Badawczego.

Dlaczego jajka w marketach nie są w lodówce?

Wątpliwość pojawia się, gdy kupujemy jajka w markecie, gdzie umieszczono je na przykład na półce niedaleko mąki, ale daleko od lodówki. Czy po przyniesieniu zakupów do domu, jajka powinny trafić do lodówki? Ekspertka z NIZP wyjaśnia:

- Jajka w niektórych supermarketach nie są przechowywane w lodówkach z różnych powodów, m.in

  • szybkiej rotacji towaru, w niektórych przypadkach są one sprzedawane tak szybko po dostawie, że nie ma potrzeby ich chłodzenia,
  • ograniczeń przestrzennych: niektóre sklepy mają ograniczoną przestrzeń w chłodniach, co sprawia, że muszą wybierać, które produkty będą przechowywane w lodówkach,
  • praktyki producenta: sposób dostawy jajek nie wymaga chłodzenia przez pewien okres czasu, na przykład poprzez specjalne metody pakowania, które zapewniają ich świeżość przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej.
Przeciętna roczna liczba jaj od jednej kury nioski to 249 sztuk (dane GUS 2022).
Przeciętna roczna liczba jaj od jednej kury nioski to 249 sztuk (dane GUS 2022). pixabay.com/Jodiii

- Warto zauważyć, że chłodzenie jajek w supermarketach może się różnić w zależności od lokalnych przepisów i praktyk rynkowych. W niektórych krajach lub regionach jajka mogą być przechowywane w lodówkach, podczas gdy w innych mogą być przechowywane na półkach w temperaturze pokojowej - zaznacza prof. Elżbieta Maćkiw.

Więcej o różnicach w sposobie przechowywania jaj w różnych krajach piszemy również tu: W USA jaja trzymane są w chłodzie, a w Polsce niekoniecznie

Czy jajka z marketu wkładać do lodówki? To kolejna często pojawiające się wątpliwość. Po przyniesieniu ich do domu powinny trafić do lodówki? Jak na ich trwałość wpływa zmiana temperatur?

- Zaleca się umieszczenie jajek w lodówce po przyniesieniu ich do domu, aby utrzymać ich jakość i świeżość. Zmiana temperatury może wpłynąć na trwałość jajek. Gwałtowne zmiany temperatury mogą prowadzić do kondensacji wilgoci na powierzchni jajek, co sprzyja rozwojowi bakterii. Dlatego ważne jest, aby jajka przechowywać w stabilnej temperaturze, najlepiej w lodówce.

Jak długo jajko jest dobre do spożycia?

Sprawa jest prostsza, gdy kupujemy jajka, gdzie na opakowaniu jest wybita data. Wiemy, do kiedy zgodnie z zaleceniami producenta powinniśmy je bezpiecznie wykorzystać. Co z jajkami, które kupujemy prosto od rolnika albo mamy własny kurnik? Przez ile dni możemy je przechowywać i zjeść bez obaw?

O to, jaka jest przeciętna przydatność jajka do spożycia od momentu zniesienia przez kurę, również zapytaliśmy w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego.

- Przydatność jajka do spożycia zależy od wielu czynników, takich jak warunki przechowywania i wiek jajka. Ogólnie rzecz biorąc, jajko może być bezpieczne do spożycia przez około 3-5 tygodni od daty zniesienia - wskazuje prof. Elżbieta Maćkiw.

Jak długo gotowane jajko może być poza lodówką?

Na Wielkanocnym stole, ale i często w inne dni roku serwujemy jajka gotowane. Jak długo mogą być poza lodówką, by nam nie zaszkodziły? Od czego będzie zależna ich kondycja?

- Jajka gotowane mogą być przechowywane poza lodówką przez krótki czas, ale najlepiej jest spożyć je możliwie szybko, aby uniknąć ryzyka zakażenia. Stan gotowanych jajek zależy głównie od higieny ich przechowywania. Jeśli są przechowywane w czystym i szczelnym pojemniku, mogą być bezpieczne do spożycia przez kilka godzin po gotowaniu w temperaturze pokojowej - wyjaśnia specjalistka z NIZP.

Profesor wymienia kilka czynników wpływających na kondycję gotowanych jajek poza lodówką:

  1. Ważne jest, aby gotowane jajka były przechowywane w czystym i szczelnym pojemniku, aby uniknąć zanieczyszczenia i zapobiec rozwojowi bakterii.,
  2. Krótkotrwałe przechowywanie gotowanych jajek w temperaturze pokojowej (ok. 20-25°C) przez kilka godzin zazwyczaj nie stanowi problemu. Jednak długotrwałe pozostawienie ich w ciepłym otoczeniu może sprzyjać wzrostowi bakterii i skróceniu ich przydatności do spożycia.
  3. Jajka mogą szybciej psuć się w wilgotnym otoczeniu. W suchym otoczeniu mogą być bezpieczne przez dłuższy czas.
  4. Im dłużej gotowane jajka pozostają poza lodówką, tym większe ryzyko rozwoju bakterii i pogorszenia się jakości.
  5. Sposób przygotowania: Jajka gotowane w skorupce są zazwyczaj bardziej odporne na zanieczyszczenia i mogą dłużej zachować świeżość niż jajka pozbawione skorupki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak długo można trzymać jajka? Przez ile dni świeże i gotowane jaja są dobre w lodówce i poza? Wyjaśnia profesor NIZP - Strefa Agro

Wróć na i.pl Portal i.pl