Jak rozpoznać zboża? Część ma kłosy, część wiechy. Oto różnice między pszenicą, żytem a owsem

Redakcja Strefy Agro
Każde zboże wygląda inaczej, wymaga też odpowiedniej uprawy.
Każde zboże wygląda inaczej, wymaga też odpowiedniej uprawy. pixabay.com/u_c4wy4o0cg8
W Polsce nie brakuje upraw zbóż, stanowią o bezpieczeństwie żywnościowym kraju. Ziarna wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, alkoholowym, przemysłowym i rolniczym. Mąka? Chleb? Pasza dla zwierząt? Nie byłoby tego bez pszenicy czy owsa. Jak rozpoznać poszczególne gatunki?

Spis treści

Zboża można podzielić na jare i ozime. W wielu regionach trwa właśnie zbiór jęczmienia i rzepaku, w ciągu najbliższych tygodni rozpoczną się żniwa pszenicy, żyta i owsa.

Czytaj więcej: Małe żniwa w pełni, rolnicy koszą jęczmień. Jakie będą tegoroczne zbiory? Rekordów raczej nie będzie

Uprawy zbóż są w Polsce kluczowe

Rolnicy, dzięki optymalnym warunkom klimatycznym, mogą uprawiać różne gatunki zbóż. Najczęściej wybiera się pszenicę, żyto, owies, pszenżyto, jęczmień, nie brakuje gospodarstw nastawionych na kukurydzę. Każde z nich wymaga wiedzy i dbałości o terminy, zabiegi i ochronę przed szkodnikami.

Zboża mają różne wymagania glebowe i różną tolerancję na jakość stanowiska. Intensywność uprawy powinna odpowiadać produktywności gleb w danym gospodarstwie, wskazuje w jednym z biuletynów Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Pogoda dyktuje warunki zbiorów. W zależności od województwa może przyspieszyć lub opóźnić żniwa.

Rok temu produkcja zbóż w Polsce przekroczyła 35 mln ton. Największe wzrosty odnotowały kukurydza na ziarno i żyto.

Jak rozróżnić zboża?

Wprawne oko rolnika dostrzega różnice między każdym ze zbóż, czy jednak zwykły mieszczuch poradzi sobie z rozpoznaniem pszenicy albo owsa? Punktem wyjścia w fazie kwitnienia zbóż są ich kwiatostany. Niektóre gatunki mają kłos, niektóre wiechę. W przypadku kukurydzy pojawia się kolba.

Kłosy wyrastają na źdźble i występują m.in. w uprawie pszenicy, jęczmienia i żyta. Z kolei owies ma już postać wiechy, charakteryzuje się rozwidleniami.

Oto charakterystyka poszczególnych gatunków:

  • Pszenica. Może mieć odmianę jarą lub ozimą, uprawia się ją na jakościowych glebach. Ma czworoboczny kłos, o złotej barwie, przeważnie bez ości. Warto mieć jednak na uwadze, że hoduje się także odmiany ościste, np. Ostrogę. To jedno z najbardziej popularnych i przetwarzanych zbóż. Zbiory najczęściej prowadzi się w sierpniu. Z ziaren powstają mąka, makarony i kasze.
  • Żyto. Wysiewa się odmianę ozimą, która jest gotowa do zbioru pod koniec lipca, w zależności od warunków pogodowych nawet i w połowie miesiąca. Dobrze znosi chłodne dni, uprawy są wysokie, zboże ma charakterystyczny odcień zieleni, a kłos posiada ości. Mąka żytnia jest bazą wypieku pieczywa, z ziaren otrzymuje się też płatki i kasze.
  • Pszenżyto. Jak sama nazwa wskazuje, to mieszanka pszenicy i żyta. Kłosy mają dość krótkie ości. Trzeba pamiętać o terminach wysiewu, aby uzyskać obfity plon, zboże jest bowiem bardzo wrażliwe na pogodę. Główne przeznaczenie zbiorów to pasze.
  • Owies. Lubi wilgotne gleby, w Polsce wysiewa się odmiany jare, a zbiera głównie od początku sierpnia. Od innych zbóż odróżnia go wiecha, czyli ziarna zebrane w wyjątkowy kwiatostan pełen rozgałęzień, co można łatwo zaobserwować na wietrze. W sezonie żniw cieszy oko złotawo-żółtą barwą. Może być użyte w przemyśle paszowym lub konsumpcyjnym, np. płatki owsiane.
  • Jęczmień. Ma formę jarą lub ozimą, obecnie trwają małe żniwa tej drugiej odmiany. Jare dojrzeją w sierpniu. Kłos jęczmienny jest długi, rozłożysty, o bladym odcieniu, niektórzy porównują go do słomy. Ziarna najczęściej wykorzystuje się do produkcji kasz, płatków, także pasz zwierzęcych, z zasobów korzysta branża piwowarska.

Zboża w diecie

Zboża pełnoziarniste stanowią istotny element menu, co widać nawet w piramidzie żywieniowej. Dostarczają błonnika, witamin i wielu składników odżywczych.

Wybierając musli, pieczywa, kasze, makarony, ryż lub płatki dostarczamy źródła witamin (z grupy B), minerałów (magnez, cynk, miedź i żelazo), białka i węglowodany, a także błonnik. Ważna jest również optymalizacja wartości odżywczej diety u każdego człowieka. Oznacza to tyle, że żywimy się bezpiecznie dla zdrowia zgodnie z wiekiem, stanem fizjologicznym, poziomem aktywności fizycznej, płcią, masą ciała i stanem zdrowia, przekazuje na swojej stronie Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Z dobra zbóż nie skorzystają alergicy, niektórych uczula gluten. Nie każdy więc może sięgać po chleb, makaron lub owsiankę.

Zobacz więcej: Owsianka nie dla każdego. Kto nie powinien jeść płatków owsianych? Sprawdź, czy jesteś w grupie, której mogą zaszkodzić

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl