Jak zrobić najlepszy krem z mascarpone? Wystarczy zastosować prosty trik. Przepis na puszysty i pyszny krem do tortu z mascarpone

Krem z mascarpone jest bardzo łatwy do zrobienia. Zobacz, jak sprawić by był wyjątkowo puszysty i gładki. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Krem z mascarpone jest bardzo łatwy do zrobienia. Zobacz, jak sprawić by był wyjątkowo puszysty i gładki. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sezon na torty w pełni, a więc warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na kremy do tortów. Dziś proponuję ci puszysty i pyszny krem z mascarpone. Sama sprawdziłam przepis, który zawsze się udaje. Dodaję do mascarpone bitą śmietanę i ubijam. Stosuję też jeden trik, dzięki któremu krem do tortu wychodzi idealnie puszysty. Przekonaj się i wypróbuj sprawdzony przepis na krem z serka mascarpone.

W skrócie:

Idealny krem do tortu – sprawdzony trik

Zastanawiasz się czym przełożyć ciasto lub ozdobić tort? Polecam sprawdzony przepis na krem z serka mascarpone. By był idealnie puszysty i smaczny wystarczy zastosować banalnie prosty trik – zamiast zmiksować ser ze śmietanką, najpierw dobrze ubij schłodzoną kremówkę z cukrem i dopiero delikatnie wymieszaj z mascarpone. Wiele osób skraca sobie pracę i miksuje na raz oba składniki, taki krem nie uzyska odpowiedniej konsystencji. Gotowy krem z mascarpone możesz wykorzystać np. do ciasta leśny mech, malinowa chmurka czy ozdobić nim czekoladowe babeczki. Koniecznie wypróbuj prosty przepis na krem z mascarpone i śmietanki.

Przepis na krem z serka mascarpone

czas przygotowania: ok. 10 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 500 g śmietanki kremówki 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Jak zrobić łatwy krem do tortu z serka mascarpone?

  1. Wszystkie składniki powinny być schłodzone, więc najpierw włożyłam je do lodówki. Śmietankę możesz schłodzić przez 30 minut w zamrażarce.
  2. Zmiksowałam śmietankę z cukrem i wanilią.
  3. Gdy śmietanka dobrze się ubiła, to nie przerywając ucierania, dodałam po łyżce serka mascarpone.
  4. Miksowałam jeszcze tylko minutę. Gotowe.
  5. Możesz schłodzić krem w lodówce lub od razu udekorować nim ciasto czy deser.

Krem do tortu w trzech smakach

Pyszny krem z serka mascarpone możesz w bardzo łatwy sposób urozmaicić różnymi dodatkami. Polecam trzy smaki, które moim zdaniem idealnie sprawdzą się do ciast i deserów:

  • krem czekoladowy – wystarczy dodać do śmietanki i serka mascarpone kakao lub drobno startą czekoladę,
  • krem owocowy – ulubione owoce np. truskawki zmiksuj blenderem i wymieszaj z serkiem i ubitą śmietanką,
  • krem orzechowy – orzechy np. laskowe podpraż na patelni, a następnie drobno posiekaj lub zmiel, dodaj do kremu.

Jeśli zależy ci na bardziej gęstym kremie np. do dekoracji muffinek, to dodaj 500 g sera mascarpone i 500 g śmietanki. Do przełożenia ciasta lub deserów lepiej sprawdzi się proporcja podana w przepisie, czyli 250 g sera i 500 g śmietanki.

Krem z serka mascarpone możesz dodać także do popularnego deseru tiramisu.

Krem z mascarpone jest bardzo łatwy do zrobienia. Zobacz, jak sprawić by był wyjątkowo puszysty i gładki. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak zrobić najlepszy krem z mascarpone? Wystarczy zastosować...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak zrobić najlepszy krem z mascarpone? Wystarczy zastosować prosty trik. Przepis na puszysty i pyszny krem do tortu z mascarpone - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl