
Kto nie może jeść jajek? Tym osobom nawet najzdrowsze jajka mogą zaszkodzić
Jajka są dość kaloryczne – 1 średnie jajko (ok. 58 g) zawiera od 67 do 93 kcal. Zawierają też spore ilości tłuszczu, jednak większość z nich to tzw. zdrowe tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kto nie może jeść jajek? Tym osobom nawet najzdrowsze jajka mogą zaszkodzić. Jeśli jesteś jedną z nich, zrezygnuj lub ogranicz ich spożycie
Tym osobom jajka mogą zaszkodzić. Sprawdź w galerii, kto nie może ich jeść lub powinien je ograniczyć.

Alergia na jajka
Osoby z alergią na białka jaja kurzego nie mogą jeść jajek, ani żadnych produktów z ich zawartością takich jak ciasta, naleśniki, majonez, kotlety mielone czy panierki. Spożycie przez alergików nawet niewielkiej ilości jajek może prowadzić do wystąpienia objawów alergii na jajka takich jak bóle brzucha, biegunka, nudności, swędząca wysypka, zapalenie spojówek.

Osoby z chorobami serca
Od lat uważano, że jajka są niezdrowe ze względu na wysoką zawartość cholesterolu oraz kaloryczność. Rzeczywiście 1 jajko zawiera aż 373 mg cholesterolu. Jednak najnowsze badania dowodzą, że jajka nie podwyższają poziomu cholesterolu całkowitego we krwi u osób zdrowych. W badaniach spożywanie maksymalnie 6 sztuk jajek tygodniowo nie wiązało się ze zwiększeniem ryzyka zawału serca, udaru krwotocznego i niewydolności serca.
Jednak ze względu na zawartość cholesterolu osoby z istniejącymi już chorobami układu sercowo-naczyniowego lub zagrożone ich wystąpieniem powinny poradzić się swojego lekarza. Do tego czasu należy też ograniczyć ilość spożywanych jajek do maksymalnie 5 sztuk na tydzień.