
Osoby z chorobami autoimmunologicznymi
Osoby chorujące na takie choroby jak reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżyca, choroby zębów i dziąseł powinny ograniczyć do minimum spożycie jajek. Mogą one zwiększać stany zapalne i nasilać objawy tych chorób.

Osoby chorujące na cukrzycę
Jajka same w sobie zwłaszcza w postaci gotowanej czy jako dodatek do produktów pieczonych nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Jednak wiele dodatków do jajek takich jak majonez czy produktów, do których to jajka są dodatkiem, np. ciast, deserów czy kotletów powoduje nagły wzrost poziomu glukozy we krwi. Przy cukrzycy możesz więc zjadać 1 jajko dziennie, ale najlepiej gotowane, a unikać smażonych oraz Diabetycy powinni więc ograniczyć spożycie jajek do 3-5 w tygodniu i unikać jajek smażonych oraz niezdrowych dodatków. Wskazane jest również częstsze sięganie po białka niż żółtka.

Osoby z nadwagą i otyłością
Podobnie jak w przypadku osób chorujących na cukrzycę, również osoby z nadwagą i otyłością mogą spożywać jajka, ale powinny ograniczyć ich ilość. Jest to spowodowane tym, że dodatki do jajek takie jak majonez, pieczywo z masłem, ziemniaki, boczek czy sosy są dość kaloryczne, przez co podwyższają kaloryczność całej potrawy. Bardziej kaloryczne są także jajka sadzone, dlatego podczas odchudzania lepiej z nich zrezygnować. Zastąp je więc jajkami na miękko, po benedyktyńsku lub jajecznicą bez dodatków, a wspomogą nawet zrzucenie zbędnych kilogramów, bo zapewniają uczucie sytości na dłużej.