Spis treści
Czerwiec to niewątpliwie czas lawendy. Rozpoczyna się okres jej kwitnienia, a fioletowe kępy będziemy mogli podziwiać do jesieni. W zależności od odmian kolor może się różnić, ale budowa kwiatów jest podobna.
Kilka słów o lawendzie. Co to za roślina?
Niewątpliwą zaletą lawendy jest to, że należy do roślin wieloletnich. Oznacza to, że po każdej zimie znów zakwitnie i uraczy nas fioletowymi kwiatami. Niektóre odmiany świetnie utrzymują się przez nawet 30 lat. Jak większość bylin, można ją wysiać z nasion lub z gotowych sadzonek.
Popularna w Polsce odmiana wąskolistna osiąga kilkadziesiąt cm wysokości, a w czerwcu rozpoczyna kwitnienie. Ogrodnicy często wybierają też wersję francuską. Niezależnie od odmiany, rośliny pięknie ozdabiają otoczenie. Gdy zakwitną i obsiądą je motyle, widok zapiera dech w piersiach.
Uprawa lawendy. Nie wolno jej przelać
Lawenda w ogrodzie, domu lub na balkonie jest odporna. Znosi słońce, ale także zawirowania pogodowe. W ogrodach często sadzi się ją w towarzystwie róż, ozdobnych traw lub jako grupę wśród ścieżek. Bazą jest gleba o odczynie zasadowym. Na balkonie należy jej zaś zapewnić naczynie, w tym wypadku donice, która będzie odprowadzać wszelkie nadmiary wody. Miłośnicy twierdzą, że lawenda jest bardzo łatwa w uprawie. Wystarczy ją podlewać, stosować odpowiedni nawóz i przycinać. Zbyt duże ilości wody nie są jednak wskazane.
- Zbyt obfite podlewanie i źle dobrane, zacienione stanowisko mogą skutkować pojawianiem się i rozwojem chorób grzybowych. Wśród nich, najczęściej atakuje lawendę szara pleśń, powodująca czernienie i zamieranie pędów oraz wewnętrznej części roślin - informuje Okręgowy Zarząd Mazowiecki Polskiego Związku Działkowców.
Właściwości lawendy. Poprawi nastrój, odstraszy insekty
Zapach lawendy zna każdy z nas. Półki sklepowe uginają się od kosmetyków i olejków na bazie tej rośliny. Aromat działa uspokajająco, jest też świetnym domowym odświeżaczem. Gospodynie z kolei zawsze mają ją pod ręką w walce z insektami, działa odstraszająco m.in. na meszki, muszki owocówki i mole ubraniowe. Lawenda ma swoje miejsce również w kuchni. Można z niej zrobić przetwory, dodać do ciast lub mięs.
Zobacz, jak wiele zastosowań i uroku mają kwiaty lawendy!
