5/7
Składniki...
fot. Materiały prasowe

Piernik staropolski

Składniki

Ciasto piernikowe
• miód spadziowy (500 g)
• cukier trzcinowy (2 szklanki)
• masło (250 g)
• mąka pszenna (1 kg)
• jajka (3 szt.)
• soda oczyszczona (3 łyżeczki rozpuszczone w 1 szklanki zimnego mleka)
• szczypta soli
• przyprawy korzenne (3 torebki)
• skórka starta z całej pomarańczy

Masa mleczna do przełożenia
• masło (200 g)
• cukier (1 szklanki)
• mleko ( szklanki)
• mleko w proszku (1 szklanka)
• konfi tura śliwkowa

Polewa
• gorzka czekolada (100 g)
• śmietanka kremówka (100 ml)

Moja siostra jest mistrzynią wszystkich słodkich pyszności. Jej długo
dojrzewający oryginalny piernik będzie królem na każdym świątecznym stole.

Zaprawę na piernik najlepiej przygotować ok. 5–6 tygodni przed świętami.

Wykonanie

Ciasto
Miód, cukier, masło i startą skórkę z pomarańczy podgrzej w rondelku aż do rozpuszczenia składników. Masę odstaw do ostygnięcia. Do masy dodaj pozostałe sypkie składniki, jajka
i rozpuszczoną sodę oczyszczoną. Wyrabiaj ciasto, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Wyrobione ciasto włóż do kamionkowego naczynia i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w chłodne miejsce. Tak przygotowane ciasto powinno leżakować przez minimum 5 tygodni.

Na 7 dni przed Wigilią zacznij przygotowywać z dojrzałego ciasta piernik i/lub pierniczki świąteczne. Na podsypaną mąką stolnicę wyjmij ciasto, podziel je na minimum 3 części.

Piernik

Jeśli chcesz przygotować tradycyjny piernik, rozwałkuj ciasto na 3 prostokąty o grubości ok. 1 cm. Każdy blat piecz na prostokątnej blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

Pozostaw blaty do ostygnięcia i do zmięknięcia na ok. 3 dni.

Po 3 dniach wyjmij blaty.

Przygotuj masę mleczną – masło, cukier i mleko włóż do rondelka i podgrzej aż do rozpuszczenia. Po ostudzeniu masy dodaj do płynnego roztworu mleko w proszku i mieszaj aż do osiągnięcia gładkiej i gęstej masy (w razie konieczności dodaj więcej mleka w proszku).

Jeden blat ułóż w formie, przełóż konfi turą śliwkową i przykryj kolejnym blatem. Teraz możesz użyć do przełożenia białej masy mlecznej. Przykryj wszystko ostatnim blatem. Tak przełożone ciasto odstaw na kolejne 3 dni pod przykryciem, lekko obciążone, aby wszystkie warstwy dokładnie się połączyły. Dzień przed Wigilią polej przełożony piernik rozpuszczoną masą czekoladową i udekoruj według uznania.

Pierniczki

Jeżeli chcesz zrobić pierniczki, rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 0,5 cm i wycinaj foremkami kształty. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i porozkładaj pierniczki, pozostawiając między nimi ok. 2 cm odstępu. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni i piecz każdą partię pierniczków ok. 15 min, aż się ładnie zarumienią. Ostudzone pierniczki udekoruj według uznania, tutaj niech poniesie Cię świąteczna fantazja. Pamiętaj, im dłużej gotowe pierniczki „leżakują”, tym są bardziej miękkie i delikatne.

6/7
Składniki / 5 porcji...
fot. Materiały prasowe

Ratatouille

Składniki / 5 porcji
• cukinia zielona (1 szt.)
• cukinia żółta (1szt.)
• bakłażan (1 szt.)
• pomidory (3 szt.)
• papryka żółta (12 szt.)
• papryka czerwona (1 szt.)
• czosnek (3 ząbki)
• świeży rozmaryn (1 gałązka)
• świeży tymianek (2 gałązki)
• natka pietruszki (1 pęczka)
• cebula (połówka)
• sól
• pieprz

Potrawa z mojej ulubionej bajki, opowiadającej historię szczurka
chcącego spróbować swoich sił we francuskiej restauracji. Hmm…

Wykonanie:

Paprykę czerwoną i jedną żółtą opal nad palnikiem, tak aby cała skórka się zwęgliła. Następnie przykryj je na krótką chwilę folią aluminiową, aby dać im odpocząć, o wiele łatwiej będzie zdjąć z nich spaloną skórkę. Oczyść je z gniazd nasiennych i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wrzuć na patelnię, dodaj oliwę, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, po cukinii żółtej i zielonej, bakłażana oraz jednego pokrojonego pomidora bez skórki. Obficie dopraw solą, pieprzem, dodaj kilka gałązek tymianku, rozmarynu oraz pietruszki i duś wszystko ok. 15–20 minut, po czym umieść całość w kielichu blendera, dodaj oliwę i dokładnie zmiksuj.

Pozostałą cukinię (żółtą i zieloną), bakłażana i pozostałe 2 pomidory bez skórki pokrój w plastry o grubości 3 mm.

Do naczynia żaroodpornego wlej sos z blendera na wysokość niecałego centymetra i dokładnie rozprowadź go po dnie naczynia. Cukinie, bakłażana i pomidora układaj równo partiami.

Jeżeli masz naczynie okrągłe, warzywa układaj w okręgi, jeśli zaś prostokątne – mogą to być szeregi. Całość chwilę potrwa, ale jeśli się postarasz, efekt będzie jak z obrazka. Posyp solą, pieprzem oraz drobno posiekanym rozmarynem i skrop wszystko oliwą, a następnie
zakryj pergaminem i wstaw do piekarnika na 90 minut w temperaturze 150 stopni.

Aby ratatouille wyszło jak w mojej ulubionej bajce, użyj następnie głębokiego ringu o średnicy ok. 8 cm. Delikatnie ułóż warzywa najpierw w pionie po obwodzie ringu, a później w poziomie.

Dookoła rozlej odrobinę sosu z pieczenia i posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Skrop oliwą. Z jednej strony połóż łyżkę gęstej śmietany. Dokładnie zamknij ten „pakunek” i umieść go w piekarniku (nagrzanym do 180 stopni) lub na grillu. Piecz wszystko przez 15 minut.

7/7
Składniki / 3 porcje...
fot. Materiały prasowe

Tiramisu z truskawkami

Składniki / 3 porcje
• twarożek mascarpone (500 g)
• żółtka jaj (5 szt.)
• białka ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli (3 szt.)
• cukier (5 płaskich łyżek)
• truskawki (300 g)
• kakao (do posypania)
• mocne espresso (jedna filiżanka)
• likier malibu (50 ml)

Popisowy deser mojej mamy!

Wykonanie
Zacznij od żółtek – mocno ubij je z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Może zająć to nawet 10 minut mikserem na szybkich obrotach. Następnie dodaj do masy połowę malibu i dokładnie wymieszaj. Mascarpone przełóż do miski, dodaj 1 masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Pamiętaj o zasadzie zawsze dodawaj rzadsze do gęstszego. Gdy masy się połączą, dodaj resztę kremu z żółtek i teraz bardzo delikatnie mieszając, zagarniaj masę z krawędzi miski do jej środka. Nie mieszaj zbyt długo, wystarczy, gdy masa będzie jednolita.

Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli i połącz delikatnie obydwie masy.Truskawki pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Espresso wlej do płaskiego naczynia i dodaj do niego resztę malibu (może być
odrobinę więcej, jeśli chcesz uzyskać mocniejszy alkoholowy posmak).

Do naczynia, w którym chcesz podać tiramisu, najpierw na spód wyłóż masę – to ona jest najlepszą częścią deseru i powinno być jej jak najwięcej. Następnie ułóż na niej porządnie nasączone w roztworze kawowym biszkopty i przykryj je kolejną porcją masy. Następna warstwa to truskawki – nie powinny zdominować smaku całości deseru, a jedynie nadawać mu świeży, letni akcent. Na truskawkach ułóż kolejną warstwę biszkoptów i przykryj je pozostałą masą. Całość oprósz dobrej jakości kakao i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny lub nawet na całą noc.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Śmiertelny wypadek na obwodnicy. Sprawca zatrzymany po obławie | ZDJĘCIA

AKTUALIZACJA
Śmiertelny wypadek na obwodnicy. Sprawca zatrzymany po obławie | ZDJĘCIA

Tak mieszkają Opozda, Herbuś, Piaseczny. Przytulne wnętrza? Zobacz [ZDJĘCIA]

Tak mieszkają Opozda, Herbuś, Piaseczny. Przytulne wnętrza? Zobacz [ZDJĘCIA]

Polecamy

Ponad 1800 gier na Nintendo Switch już od 4 zł! Rewelacyjne okazje w Nintendo eShop

Ponad 1800 gier na Nintendo Switch już od 4 zł! Rewelacyjne okazje w Nintendo eShop

Śmiertelny wypadek na obwodnicy. Sprawca zatrzymany po obławie | ZDJĘCIA

AKTUALIZACJA
Śmiertelny wypadek na obwodnicy. Sprawca zatrzymany po obławie | ZDJĘCIA

Oberwanie chmury w Śląskiem! Spektakularne ZDJĘCIA naszych czytelników

Oberwanie chmury w Śląskiem! Spektakularne ZDJĘCIA naszych czytelników