
Mateusz Zielonka z Wrocławia, który wygrał szóstą edycję programu MasterChef w TVN zdradził nam swoje przepisy na kilka potraw. Więcej można znaleźć w jego autorskiej książce kucharskiej, która już od dzisiaj (13 grudnia) dostępna jest w księgarniach.
Przepisy znajdziecie w opisach pod zdjęciami. Zobacz je, posługując się klawiszami strzałek na klawiaturze albo przyciskami myszki.

Czarna soczewica z bakłażanem
Składniki / 2 porcje
• czarna soczewica (300 g)
• bakłażanowy dip
• papryka żółta (1 szt.)
• marchew (1szt.)
• koper włoski (1 szt.)
• czosnek (3–6 ząbków)
• nasiona kuminu
• nasiona kolendry
• sos sojowy
• oliwa z oliwek
• rozmaryn
• tymianek
Wykonanie
Soczewicę gotuj przez 20 minut wraz z nasionami kuminu, kolendry
i łyżką sosu sojowego. Marchew, paprykę i koper włoski pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w oliwie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni wraz z tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem ok. 25 minut. Gdy warzywa zmiękną, przełóż je na patelnię wraz z ugotowaną soczewicą i smaż przez 6–9 minut, aż smaki się połączą. Podawaj z natką kolendry lub pietruszki oraz dipem bakłażanowym.

Mini serniczki brownie z solonym karmelem
Składniki / 24 sztuki
Spód
• gorzka czekolada (120 g)
• masło (120 g)
• cukier trzcinowy (1 szklanki)
• jajka (2 szt.)
• mielone migdały (70 g)
• mąka pszenna (2 łyżki)
• soda oczyszczona (1–2 łyżeczki)
Masa serowa
• mascarpone (500 g)
• ricotta (250 g)
• serek Philadelphia (125 g)
• mąka ziemniaczana (3 łyżki)
• cukier (1 szklanki)
• jajka (5 szt.)
• śmietanka 30% (1 szklanki)
• wanilia (1 laska)
Solony karmel
• cukier (200 g)
• masło (90 g)
• śmietanka 30% (120 g)
• sól gruboziarnista (1 łyżeczki)
Możesz zrobić je również w większej tortownicy. Forma jest nieistotna. Jeśli lubicie słodkości, ten smak Was zaskoczy.
Wykonanie
Spód brownie
Czekoladę z masłem rozpuść w rondelku, na małym ogniu. Do ostudzonej masy dodaj cukier, jajka, migdały, przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotuj formę do pieczenia muffinek, wyłóż ją papilotkami i do każdej z nich wlej masę brownie do 1 wysokości papilotki.
Piecz brownie ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Solony karmel
Do rondelka wsyp cukier i podgrzewaj (bez mieszania), aż nabierze karmelowej barwy. Do roztopionego cukru dodaj masło i dokładnie mieszaj, a następnie wlej śmietankę. Wszystko ponownie wymieszaj, gotując dalej na małym ogniu.
Odstaw masę do wystygnięcia. Gdy nabierze już temperatury
pokojowej, dodaj sól gruboziarnistą.
Masa serowa
Do miski włóż wszystkie trzy serki, wymieszaj. Dodaj mąkę, cukier i miksuj. Dalej miksując, dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj śmietanę i ziarenka z laski wanilii i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
Na lekko ostudzone spody brownie wyłóż po 1 łyżeczce solonego
karmelu i zalej wszystko masą serową do wysokości papilotek.
Piecz przez pierwsze 15 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz ok. godziny.
Po ostudzeniu przechowuj serniczki w lodówce.

Omlet z chilli i cebulą
Składniki / 1 porcja
• jajka (3 szt.)
• cebula posiekana w piórka (połówka)
• chili świeże średnio ostre, posiekane w paski (1 strączka)
• oliwa (1 łyżka)
• masło (1 łyżka)
• sól
• pieprz
• parmezan do posypania
• cebula dymka (1 szt.)
• miód (niecała łyżeczka)
• sok z cytryny (2–3 krople)
• rozmaryn (kilka posiekanych igieł)
Wykonanie:
Cebulę oraz chili podsmaż na małym ogniu wraz z łyżką oliwy, solą, pieprzem i rozmarynem. Gdy cebula będzie idealnie miękka, dodaj miód i 2–3 krople soku z cytryny, zdejmij naczynie z ognia i dodaj małą łyżeczkę masła. W miseczce wymieszaj jajka, dopraw je solą, pieprzem i posiekaną dymką. Na patelni rozgrzej masło i dodaj porządnie zmieszane jajka. Za pomocą drewnianej łopatki od samego początku cały czas mieszaj jajka, jak na jajecznicę. Zgarniaj z krawędzi i zawijaj jajka do środka. Gdy spód zacznie się ścinać, a wierzch wciąż pozostanie płynny, na omlet zetrzyj parmezan. Ten moment jest bardzo ważny – drewnianą łopatką zacznij zwijać omlet z jednej strony, możesz pomóc sobie, lekko podrzucając patelnię. Zwiń omlet na 3–4 razy. Szybko zdejmij z patelni na talerz, rozetnij wierzch nożem i nałóż w miejsce rozcięcia chili z cebulą.
Smakówa!